Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерт розповів, як «Газпром» зможе блокувати стягнення боргів

Четвер, 05 квітня 2018 10:49

Держава Росія може передати “Газпрому” свої права вимоги за цінними паперами у справі “боргу Януковича”, в результаті чого звернення “Нафтогазу” в суди третіх країн щодо стягнення на активи “Газпрому” будуть заблоковані. Про це в коментарі УНН повідомив експерт Економічної дискусійного клубу, колишній керівник департаменту міністерства економічного розвитку і торгівлі Євген Олейніков.

“Стягнення коштів за рішенням Стокгольмського арбітражу — не такий швидкий процес, як нам його намагаються представити. Слід сказати, що Росія кілька років назад програла 50 млрд доларів у справі „ЮКОСа“. В результаті процес стягнення був спочатку заморожений, а потім вони в апеляційному суді в Нідерландах досягли часткового скасування цього рішення. Тому поки що нам рано відкривати шампанське. Святкувати можна буде тільки тоді, коли „Газпром“ визнає, що дійсно винен ці гроші і буде їх виплачувати”, - зазначив Олейніков.

За словами економіста, якщо по Стокгольмського арбітражу можна цілком визнати перемогу України, то в ситуації в високому суді Лондона зі стягненням 3 млрд доларів так званого “боргу Януковича”, ситуація прямо протилежна. Першу інстанцію програла Україна, ми звернулися в апеляцію, але якою буде вердикт поки ніхто прогнозувати не береться. Однак, досить високі шанси, що ми програємо і апеляцію в силу різних причин.

“Відповідно виникає питання. „Газпром“ — це державна компанія (як мінімум 51% акцій належить державі Росія). Держава Росія цілком може поступитися своїми правами вимоги з цінних паперів тому ж „Газпрому“, який пред’явить їх в свою чергу „Нафтогазу“, який є на 100% власністю держави Україна. Таким чином виходить „ми вам винні 2,5 млрд доларів за рішенням Стокгольма, а ви нам 3 млрд доларів за рішенням Лондона“. У такій ситуації можна блокувати дуже багато звернень до судів в третіх країнах, де ми намагаємося накласти стягнення на активи „Газпрому“. Коли „ви винні нам, а ми винні вам“, як правило суди третіх країн не будуть влазити в цю чвару і розбирати ці питання. Коли є протилежні рішення, вони скажуть, що спочатку потрібно врегулювати ці питання, і тільки потім приходити до нас за стягненнями. Тобто відповідно, „Газпром“ має можливість дуже серйозно і тривалий час блокувати звернення щодо стягнення на його активи”, - пояснив Олейніков.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%