Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк Казахстану відчуває серйозний тиск з боку учасників економіки

П'ятниця, 06 квітня 2018 17:57

Про це Kapital.kz розповів глава «Фрідом фінанс» Тимур Турла

Зараз стоїть питання про реальний рівень базової ставки Національного банку. Його піднімають комерційні банки, НВП «Атамекен», депутати. Те, що базову ставку потрібно знижувати, розуміє і сам Даніяр Акішєв. Адже регулятор усвідомлено робить грошово-кредитну політику жорсткої. Однак в таких умовах займатися бізнесом в Казахстані невигідно. Про це в розмові з кореспондентом центру ділової інформації Kapital.kz розповів генеральний директор інвесткомпанії «Фрідом фінанс» Тимур Турла.

«У поточних умовах Національний банк поводитися раціонально. Чинниа грошово-кредитна політика - це вирулювання з монетарної кризи, в якій ми опинилися перед девальвацією, коли всі депозити були в доларах. Грошей в економіці майже не було », - відразу ж пояснив Тимур Турла.

Однак при такій наджорсткій грошово-кредитній політиці підприємцям невигідно кредитуватися, зауважив він. М'яка грошово-кредитна політика застосовується в тому випадку, якщо ефективна відсоткова ставка по кредитах знаходиться на рівні нижче, ніж рівень інфляції, плюс рівень економічного зростання в країні, зауважив наш співрозмовник.

«У нас інфляція зараз становить 7%, економічне зростання 3%, тобто ставка по кредитах для бізнесу не повинна бути вище 10%. Але у нас кредити для підприємців коштують дорожче. І тоді виходить, що в масштабах економіки люди не отримують достатньо прибутку, щоб оплачувати свої кредити. По суті, бізнес проїдає свій капітал, через те, що розмір поворотного капіталу менший за вартість позикових коштів », - вважає Тимур Турла.

У цих умовах необхідно знижувати вартість грошей, додав він. Зараз кон'юнктура на ринку поліпшується, тому у Нацбанку є можливість знизити базову ставку. Майже всі учасники економіки, крім депозиторіїв, до яких відносяться і держкомпанії, це розуміють і мають потребу в цьому, підсумував Тимур Турла.

Нагадаємо, що відносно перспектив щодо подальшої динаміки базової ставки Даніяр Акішєв вже заявляв, що Нацбанк у 2018 році продовжить політику її поступового зниження. «Для цього є всі передумови. Важливою умовою залишається подальше зниження рівня інфляції та відповідність майбутнього рівня інфляції середньострокового цільовим коридору і досягненню мети в 4% до 2020 року », - сказав Даніяр Акішєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%