Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Дефіцит бюджету США до 2020 року перевищить $1 трлн - оцінки CBO

Середа, 11 квітня 2018 15:13

Річні показники дефіциту бюджету США з 2020 року будуть перевищувати $1 трлн через наслідки податкової реформи і збільшення державних витрат, свідчать оцінки Бюджетного управління американського Конгресу (Congressional Budget Office, CBO).

Згідно з прогнозом CBO, дефіцит бюджету США в 2018 році складе $804 млрд – це на $242 млрд вище від річних оцінок, пише Financ.ua з посиланням на Інтерфакс-Україна.

У 2020 році показник перевищить $1 трлн, очікують в Бюджетному управлінні Конгресу. Цей прогноз також більш ніж на $200 млрд вищий від попереднього.

Як вважають в CBO, дефіцит бюджету США буде стійко зростати з 2020 року протягом всього десятиліття.

Нові прогнози передбачають перевищення дефіцитом рівня в $1 трлн на два роки раніше, ніж передбачалося в минулому, пише газета Financial Times.

Востаннє дефіцит бюджету США перевищував показник в $1 трлн у 2012 році – після “Великої рецесії”.

Як очікується, дефіцит бюджету США до 2022 року досягне 5,1% ВВП – показник піднімався до цього рівня лише п’ять разів за останні 50 років.

Звіт CBO став першою повномасштабною оцінкою бюджетних і економічних показників США після схвалення американськими властями податкової реформи в грудні минулого року і березневого затвердження Конгресом збільшення межі державних видатків на наступні два роки.

Згідно з оцінками CBO, заходи податково-бюджетного стимулювання сприятимуть суттєвому прискоренню економічного підйому в США в 2018 році, проте потім імпульс до зростання сповільниться у зв’язку з підвищенням базової процентної ставки Федеральною резервною системою (ФРС).

У поточному році темпи зростання американської економіки, як очікується, збільшаться до 3,3% з 2,7% роком раніше, в 2019 році сповільняться до 2,4%, у 2020 році – до 1,8%.

З урахуванням очікуваного зростання дефіциту бюджету США, держборг до кінця 2020-х рр. наблизиться до рівня в 100% ВВП, що є максимумом з 1946 року і більш ніж удвічі вище від середнього показника за попередні п’ять десятиліть, прогнозують в CBO.

Процентні виплати за держборгом до 2028 року досягнуть 3,1% ВВП у порівнянні з 1,6% ВВП до 2018 року, свідчать оцінки Бюджетного управління. Ці виплати, ймовірно, стануть другою за величиною статтею витрат бюджету США після військових потреб вже в 2024 році.

“Такий високий і зростаючий борг буде мати серйозні негативні наслідки для бюджету США і країни в цілому”, – йдеться в документі, опублікованому CBO.

У зв’язку з цим, Бюджетне управління Конгресу попереджає про ймовірність виникнення “бюджетної кризи” в США.

“Оцінки CBO, як і аналіз багатьох економістів, в тому числі і наших, істотно розходиться з твердженням адміністрації президента США, що бюджетне стимулювання окупить сама себе”, – відзначає головний економіст з американських ринків UniCredit Харм Бандхольц.

Згідно з прогнозом CBO, Федрезерв підніме базову процентну ставку до 4% до 2021 року. В даний час рівень ставки становить 1,5-1,75% річних, та довгостроковий прогноз ФРС передбачає її підйом до 2,9%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%