Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Фінансисти Казахстану про можливість не повертати мікропозик: Закон ще не прийнятий

Четвер, 12 квітня 2018 16:10

У Казахстанської асоціації Фінтех (КФТ) заявили, що слова голови Нацбанку Данияра Акишеву про можливість не погашати мікропозики, які втричі перевищують початкову суму боргу, були зрозумілі невірно, передає Today.kz.

11 квітня в ході пленарного засідання в мажилісі парламенту Акишев заявив:

"Питання щодо нелегальних і тіньових форм надання таких кредитів буде регулюватися цивільним законодавством. Пропаде сенс видавати нелегальні кредити, тому що люди мають право на ті поправкам, які є, не повертати цей кредит. Ніхто не буде брати на себе ризик, адже є пряма норма того, що позичальник може не повертати кредит, якщо ставка перевищує два боргу ", - зазначив Акишев.

В асоціації, діяльність якої спрямована на посилення і просування інтересів компаній, що працюють на ринку онлайн кредитування, заявили, що фраза глави Нацбанку була вирвана з контексту, і що можливість не платити буде тільки в тому випадку, якщо в уряді приймуть поправки до закону про мікрокредитування .

"Цей уривок був відповіддю Акишеву на питання депутата Шавхата Утемісова, який сказав наступне:" Народ бере такі кредити не від достатку, а щоб прожити до зарплати. Але позичальники можуть не розуміти всіх ризиків. Тому у мене до вас є наступне питання. Визначення ГЕСВ в 100 відсотків не призведе до того, що закриється відкритий легальний ринок, і до того, що виросте незаконний тіньовий ринок, де позичальники не захищені від лихварства, високих відсотків, від незаконних практик стягнення, небезпечних для їхнього здоров'я і життя? " - процитували слова депутата в асоціації.

У КФТ підкреслили, що відповідні поправки в законодавство ще не прийняті.

"Під нелегальними малися на увазі ті кредитори, які не будуть виконувати нові норми, коли вони будуть прийняті. Не йшлося про те, щоб відмовитися від вже взятих зобов'язань. Професійна розмова парламентарія і регулятора, на жаль, зазнав невірної подачі. Очевидно, що регулятор не став би закликати населення до утриманських поведінки ", - додали в асоціації.

Нагадаємо, питання про позики було піднято на пленарному засіданні Мажилісу Парламенту РК, присвяченому обговоренню проекту Закону РК "Про валютне регулювання та валютний контроль".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%