Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк Казахстану втретє поспіль знизив базову ставку

Понеділок, 16 квітня 2018 16:15

Національний Банк Республіки Казахстан прийняв рішення знизити базову ставку до 9,25% з коридором +/- 1%. Відповідно, ставки по операціях надання ліквідності становлять 10,25%, а за операціями вилучення ліквідності 8,25%. Про це кореспонденту центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі регулятора.

«Це вже третє зниження базової ставки в поточному році. Дане рішення ґрунтувалося на середньострокових оцінках, які передбачають уповільнення інфляції до кінця поточного року і в наступному році, що знижуються інфляційні очікування, а також збереження сприятливої ​​в цілому ситуації на зовнішніх ринках », - заявив глава Нацбанку Даніяр Акішєв.

Він зазначив, що офіційна ставка рефінансування також знижена до рівня 9,25%. За словами банкіра, попри спостерігалася волатильність на російському фондовому і валютному ринках на попередньому тижні, вплив фундаментальних факторів зовнішнього сектора в середньостроковому періоді оцінюється як позитивне.

За оцінками Нацбанку, при збереженні поточної динаміки макроекономічних показників інфляція буде перебувати в межах цільового коридору 5-7% в 2018 році. У березні річний рівень інфляції склав 6,6%. Основними інфляційними факторами залишаються зростання витрат виробників, деяке подорожчання імпорту під впливом зростання цін на світових ринках і намітилося посилення внутрішнього попиту з боку населення.

Грошово-кредитні умови продовжують прагнути до нейтрального характеру впливу на економіку, зберігаючи баланс між підтримкою цінової стабільності та сприянням в досягненні темпів економічного зростання на рівні потенційних значень. При цьому Національний банк Республіки Казахстан продовжить в 2018 році політику поступового зниження базової ставки, забезпечуючи збереження нейтральних грошово кредитних умов.

Чергове рішення по базовій ставці буде оголошено 4 червня 2018 року в 17:00 за часом Астани.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%