Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Частка доларових депозитів знижується в Казахстані

П'ятниця, 04 травня 2018 17:54

Рівень доларизації депозитів в Казахстані знижується. Про це розповів голова Національного банку РК Даніяр Акішєв, виступаючи на парламентських слуханнях в сенаті парламенту РК в Астані, повідомляє центр ділової інформації Kapital.kz.

Як відзначили в Нацбанку, сприятливі поточні умови та позитив макроекономічних прогнозів створюють основу для відновлення кредитної активності банків.

Він зазначив, що перш ніж говорити про майбутні заходи стимулювання, доцільно зупинитися на проблемах, які накопичилися в банківському секторі за останні роки. «Структура депозитів завжди була представлена ​​як тенгових, так і валютними заощадженнями. При негативному розвитку економічної ситуації відбувався перекіс в сторону валютної частини. В останні роки ми змогли сформувати позитивну динаміку зниження рівня доларизації в Казахстані. З максимального значення в 70% в січні 2016 року її рівень знизився до 44% в березні 2018 року », - сказав Даніяр Акішєв.

Також він додав, що кредитувати в іноземній валюті компанії, які не мають валютних доходів не можна. У разі коливань валютний ризик трансформується в кредитний і банк починає відчувати проблеми, які відчувають вкладники. Національний банк заборонив на рівні закону кредитування фізичних осіб в іноземній валюті.

«Однак, поки обсяг валютних депозитів перевищує обсяг валютних кредитів. У міру зниження доларизації ситуація буде поступово поліпшуватися. Поки ж банки балансують свою валютну позицію інструментами валютного ринку », - поінформував Даніяр Акішєв.

«На жаль, ми не можемо швидко подолати доларизацію депозитної бази. Існують великі вклади в іноземній валюті. Ці вклади належать великим клієнтам або пов'язаним з банками особам. Для них на перший план виходять не питання ставок по депозитах або гарантія з боку Казахстанського фонду гарантування депозитів (КФГД), а збереження », - зауважив глава Національного банку.

Фінрегулятр також зазначив, що Нацбанк продовжує дотримуватися режиму вільного обмінного курсу тенге. «Це дозволяє не накопичувати перекоси на валютному ринку, підтримувати цінову конкурентоспроможність казахстанських товарів і зберігати золотовалютні резерви», - зазначив Даніяр Акішєв.

Він також уточнив, що курс тенге формується учасниками валютного ринку на основі попиту і пропозиції іноземної валюти під впливом фундаментальних факторів.

«Національний банк не перешкоджає його фундаментальному тренду і мінімізував свою участь на валютному ринку», - розповів Данияр Акишев.

Також він поінформував, що перехід до вільного обмінного курсу дозволив поліпшити ситуацію в платіжному балансі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%