Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Інвестування в канадську нафту пов'язане з великими ризиками

Середа, 04 грудня 2013 17:08

Економісти провели чергове дослідження нафтових пісків у Канаді.

Вони з'ясували, що зведення трубопроводу Keystone XL в Західній Канаді не вплине на комерційну цінність важкої нафти в найближче десятиріччя. Про це повідомляє Bloomberg Business Weekly.

Доповідь під назвою « Трубопровід Keystone XL - це обман для підприємців, які інвестують в нафтові піски», склали два колишніх аналітика Deutsche Bank. У документі вказані підрахунки, згідно з якими виробники в Західній Канаді повинні встановити ціну на нафту в розмірі $65 за барель. Тільки таким чином їм вдасться залучити нові інвестиції і забезпечити стабільність і прибуток поточних проектів. В останньому місяці ціна на барель нафти, видобутої в Західній Канаді, склала $58.

Видобуток канадської нафти вважається одним з найдорожчих і трудомістких в світі. На видобування копалини з канадських пісків негативно впливають фізичні властивості нафти - тяжкість і щільність. Крім цього, в країні недостатньо трубопроводів для транспортування горючої рідини з Канади в США для переробки. В результаті, більшу частину канадської нафти перевозять в поїздах і вантажівках. Це значно дорожче, ніж переправити нафту по трубопроводу. Ці додаткові транспортні витрати збільшують вартість нафтової свердловини.

Проте, трубопровід Keystone XL не допоможе вирішити проблему. Будівництво Keystone, безумовно, приверне інвестиції в Західну Канаду і збільшить освоєння нафтових пісків. Однак на сьогоднішній день бажаючих придбати нафту в канадському штаті Альберта набагато більше, ніж зможе забезпечити трубопровід. В рамках проекту планується переміщати близько 800 тис. барелів на день із Західної Канади до узбережжя Мексиканської затоки США. На американській території ціна на нафту буде трохи вище, ніж у Канаді. Для транспортування нафти по трубопроводу необхідні мастильні матеріали. Це зробить нафту дорожче на $18.

Звичайно, без трубопроводу Keystone XL нафтова промисловість Канади приречена на тривалу боротьбу. Ціни на нафту будуть залишатися низькими і це не дозволить компанії задуматися про будівництво нових об'єктів.

Досі експерти оцінювали доцільність трубопроводу виходячи з умов ринку. Проте варто враховувати те, що видобуток копалин з нафтоносних пісків несе величезний ризик для навколишнього середовища. Податок на вуглець додасть до початкової вартості канадської важкої нафти ще $2. Марк Леві, один з авторів доповіді, вважає, що інвестиції в цей проект залишаються занадто ризикованими.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%