Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Транспортні компанії Казахстану зазнають багатомільйонних збитків від шахраїв

Вівторок, 15 травня 2018 17:51

Відразу кілька казахстанських транспортних компаній заявили про велике шахрайство: зловмисники обманним шляхом організовують розкрадання цінних вантажів. За словами представників компаній, збиток обчислюється сотнями мільйонів тенге, пише kapital.kz.

Як заявив в ході прес-конференції в Алмати представник фірми Tranz.kz Жомарт Есентугелов, збиток семи компаній, які відкрито заявили про шахрайство, тільки за лютий і березень 2018 року склав близько 120 млн тенге. При цьому Жомарт Есентугелов стверджує, що насправді розміри розкрадань складають не менше 200-300 млн тенге, просто не всі компанії вирішуються про це заявити.

За словами представників компаній, розкрадання вдалося виявити за допомогою сайту по організації вантажоперевезень fafa.kz: як правило, шахраї використовують одну і ту ж облудну схему, яку можна обчислити.

«Використовуючи інтернет-майданчики з розміщення вантажів і транспорту, реєструючись як офіційні особи, шахраї закуповують сім-карти (нам вдалося встановити близько 200 номерів) і виробляють розкрадання вантажів. Як правило, як перевізника виступають сумлінні компанії, які на умовах шахраїв погоджуються на перевезення, приїжджають на склад вантажовідправника, отримують вантаж. Після цього шахраї направляють машину на власне місце вивантаження і відключають телефони », - заявив представник талдикорганскої компанії ТОВ« ПрогрессВторресурси »Віталій Шмаков.

Вантажі, які падають під увагу шахраїв, різноманітні: від кави та горіхів до мідного кабелю і пивних кег. Головна умова: кожен раз вартість викраденого товару становить не менше 10 млн тенге. Представники компаній відзначають, що з якихось причин правоохоронні органи неохоче беруться за розслідування цієї шахрайської схеми та крадіжка цінних вантажів триває досі.

«Власними силами нам вдається знайти водіїв, за допомогою яких ці вантажі перевозилися, є свідки, - продовжує Жомарт Есентугелов. - Куди цей вантаж був відправлений, теж можна знайти. І через те, що ці розкрадання досить великі, то виникає підозра: чому на етапі слідства ці справи ламаються і гальмуються? »

Представники компаній мають намір домагатися затримання шахраїв і вже склали відкриті звернення до Міністерства внутрішніх справ Казахстану, Комітет національної безпеки та Генеральну прокуратуру.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%