Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанці повинні IMEI-код телефону прив‘язати до ІІН

Середа, 16 травня 2018 11:53

Міністр інформації та комунікацій Даурен Абаєв розповів про нову реєстрацію стільникових номерів. До кінця 2018 року користувачі мобільного зв'язку повинні будуть прив'язати свої номери до ІІН. За словами міністра, заходи вводяться з метою забезпечення безпеки власників мобільних пристроїв, повідомляє кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Окремо необхідно зупинитися на питанні реєстрації абонентських пристроїв стільникового зв'язку. Як відомо, в 2016 році були впроваджені оновлені вимоги реєстрації мобільних пристроїв. Запуск системи повинен серйозно скоротити число телефонних крадіжок. Так, після звернення жертви в поліцію вкрадений телефон може бути заблокований. Проте практика показала, що сам по собі IMEI-код не дозволяє ідентифікувати власника пристрою. Для того щоб нова норма працювала на практиці в повному обсязі, необхідна прив'язка IMEI-коду пристрою до ІІН і номером абонента », - розповів міністр на звітній зустрічі з населенням.

Зареєструвати свої мобільні телефони необхідно до кінця року.

Таким чином, користувачам послуг зв'язку необхідно буде зареєструвати свої пристрої до кінця 2018 року, так як з 1 січня 2019 року незареєстрованим абонентам послуги надаватися не будуть.

«Нами враховано позитивний міжнародний досвід створення бази IMEI-кодів, зокрема таких країн, як Великобританія, Туреччина, Азербайджан і Україна.

Звичайно, ми розуміємо, що в зв'язку з реєстрацією пристроїв може виникнути ажіотаж серед населення. Тому ми максимально спростимо процес реєстрації, в тому числі буде передбачена реєстрація в режимі онлайн ", - пообіцяв Даурен Абаєв.

За словами глави МІК РК, в даний час понад 13 млн жителів країни мають доступ до високошвидкісного інтернету. Населені пункти з чисельністю від 10 тис. осіб покриті зв'язком стандарту 3G, а понад 50 тис. - стандарту 4G. У минулому році зв'язком четвертого покоління охоплені всі районні центри країни.

«Подальшим завданням міністерства є проникнення широкосмугового інтернету в сільські населені пункти, для чого за схемою державно-приватного партнерства реалізується відповідний проект. До 2021 року швидкісним інтернетом будуть охоплені +1249 сільських населених пунктів, де проживає більше 2 млн жителів », - підкреслив глава відомства.

Як підкреслив міністр, швидкісний інтернет вирішить на селі комплекс питань, серед яких цифровизация сільського господарства, підвищення якості освіти та медицини, а також розвиток сфери державних послуг.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%