Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані будуть встановлювати граничні ціни на ліки

Середа, 16 травня 2018 12:53

Моніторинг цін в аптеках Алмати та Астани показав, що різниця у вартості одного й того ж найменування ліків може становити понад 100%. Наприклад, мінімальна ціна препарату «Кеторол» склала 230 тенге, а максимальна - 500 тенге. Зараз в Казахстані ціни регулюються тільки на медикаменти, які закуповуються для надання гарантованого обсягу безкоштовної медичної допомоги, шляхом встановлення граничних цін закупа. В майбутньому планується встановлювати граничні ціни при оптовій і роздрібній реалізації ліків, повідомляє кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

Міністерство охорони здоров'я розробило проект закону, який допоможе зробити ліки доступними за ціною і безпечними за якістю. Крім того, норми законопроекту спрямовані на вдосконалення системи планування і закупа ліків і медвиробів. Документ 16 травня обговорили депутати мажилісу парламенту РК в ході пленарного засідання.

«Проект Закону РК" Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань обігу лікарських засобів та медичних виробів "розроблений відповідно до Послання глави держави народу Казахстану" Третя модернізація Казахстану: глобальна конкурентоспроможність "і створенням спільного ринку лікарських засобів і медичних виробів в Євразійському економічному союзі », - відзначили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я РК.

Щоб ліки стали доступнішими для населення, будуть впроваджені механізми, які дозволять регулювати ціни на медикаменту при їх оптової та роздрібної реалізації. При розробці цих механізмів було враховано міжнародний досвід з регулювання цін на ліки в країнах ОЕСР і ЄАЕС.

Після впровадження механізмів цінового регулювання інформацію про граничні оптових і роздрібних цінах можна буде знайти на інтернет-ресурсах міністерства охорони здоров'я і в Державному реєстрі зареєстрованих лікарських засобів і медичних виробів, а зворотний зв'язок від населення з фактами про завищення цін планується впровадити через спеціально розробляється мобільний додаток для громадян.

Щоб забезпечити якість і безпеку ліків і медичних виробів, передбачено впровадження міжнародних стандартів належних фармацевтичних практик для виробників і дистриб'юторів з січня 2018 року, а для роздрібної мережі - з січня 2023 року. Мотивацією якнайшвидшого впровадження стандартів належних фармацевтичних практик стануть преференції для власників сертифікатів при закупівлі лікарських засобів в рамках ГОБМП. Буде посилена система післяреєстраційного контролю (фармаконагляду) ліків та моніторингу безпеки медвиробів, яка зобов'яже медорганізаціі та фармкомпанії обов'язково надавати інформацію про побічні дії лікарського засобу та медичного виробу.

Разом з тим міністерство охорони здоров'я розробило норми щодо раціонального вибору та етичного просування лікарських засобів і медичних виробів.

Передбачається також перехід на електронні закупівлі ліків з використанням порталу закупівель Міністерства фінансів РК. Це забезпечить прозорість і відкритість процесу закупа ліків, спростить закупівельні процедури та знизить адміністративні бар'єри, виключить особистий контакт з потенційними постачальниками.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%