Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Алія Назарбаєва розповіла про «зелений» курс Казахстану

Четвер, 17 травня 2018 12:54

Голова президії Асоціації екологічних організацій Казахстану Алія Назарбаєва розповіла учасникам XI Астанинського економічного форуму Global Challenges Summit про основні «зелені» ініціативи, які впроваджуються в Казахстані, повідомляє kapital.kz з посиланням на sputniknews.kz.

Алія Назарбаєва підкреслила, що у вирішенні та обговоренні проблем екології роль і значення громадського сектора складно переоцінити. Підтвердження тому - об'єднання зусиль неурядового сектора і бізнес-структур, а також консолідація їх на благо зеленої економіки в одну асоціацію.

Голова президії Асоціації екологічних організацій Казахстану нагадала, що п'ять років тому республіка прийняла концепцію по переходу до «зеленої» економіки, відповідно до якої проводиться поетапна реалізація стратегії «зеленого зростання». До 2030 року в Казахстані планується довести частку «зеленої» енергетики в загальному енергетичному балансі до 30%.

Вже зараз по всьому світу почався процес виведення грошових коштів з «коричневих» проектів, а глобальні банки припиняють або відмовляються від їх фінансування. Алія Назарбаєва акцентувала увагу на тому, що під впливом кліматичних зобов'язань і деяких інших факторів відбувається знецінення активів компаній, зайнятих видобутком і перероблюванням вуглеводнів. У зв'язку з чим перед вітчизняною економікою виникає нова реальність і певні ризики зниження конкурентоспроможності більшості її базових галузей.

У зв'язку з цим Асоціація екологічних організацій Казахстану ініціює впровадження нових підходів до формування економічної політики. Взятий фокус демонструє взаємозв'язок економічних, екологічних та соціальних показників, які синхронізуються з вектором останнього Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Алія Назарбаєва зазначила, що Казахстан орієнтований на сприяння в досягненні заявлених національних показників, що включають розробку відповідної нормативно-правової бази, програмних документів та інституційних заходів, заснованих на положеннях паризької угоди. «У нашій діяльності важливий акцент надається моніторингу природоохоронних заходів, заміром та оцінці екологічної ситуації. Крім того, ми приділяємо увагу питанням цифровізації, використання блокчейн-технологій для боротьби зі зміною клімату », - резюмувала вона.

Спікер зазначила, що створений в минулому місяці Міжнародний центр зелених технологій та інвестиційних проектів дозволить стати інвестиційно-інноваційним хабом для всієї Центральної Азії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%