Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як буде реалізована Програма 7-20-25, Казахстан

П'ятниця, 18 травня 2018 12:57

У сенаті відбувся круглий стіл, на якому обговорювали реалізацію Програми «7-20-25. Нові можливості придбання житла для кожної сім'ї ». На запитання депутатів відповідав заступник голови Нацбанку Олег Смоляков. Зокрема, він розповів. як буде працювати спеціально створена «дочка» Нацбанку, хто може претендувати на участь в програмі і яку суму можуть отримати казахстанці на покупку житла, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Національному Банку доручено реалізувати програму 7-20-25, і ми усвідомлюємо свою величезну відповідальність за ефективність її реалізації. Це також можливість показати, що чиннийа інфраструктура фінансового ринку готова реалізовувати такі масштабні завдання. Всі останні дні обговорюємо з банками, як буде працювати майбутня програма », - сказав Олег Смоляков.

Він також роз'яснив схему реалізації Програми: комерційний банк буде видавати кредит позичальникові за схемою 7-20-25. Кредити тільки в тенге. Потім цей кредит буде викуплений у банку спеціальної компанією Національного Банку. Комерційний банк отримані кошти від продажу кредиту направить їх на кредитування таких іпотечних позичальників.

Для реалізації програма створюється спеціальна дочірня компанія Національного банку - Іпотечна організація «Баспана». Вона буде фінансуватися за рахунок залучення коштів на внутрішньому ринку на ринкових принципах.

«Це важлива умова. Входячи на такий довгий ринок, як кредитування покупки нерухомості на 25 років, важливо використовувати виключно ринкові механізми. Це забезпечить стійкість програми в майбутньому і не зажадає від держави масштабних вливань грошей », - підкреслив Олег Смоляков.

Крім того, буде встановлено граничну вартість житла. Наприклад, для таких міст, як Астана, Алмати, Актау та Атирау, максимальна вартість житла складе 25 млн тенге, для інших регіонів - 15 млн тенге.

«Ці умови ми припускаємо на початковому етапі. Дані обмежувачі дозволять не допустити зростання цін. Не можна повторити минулий досвід зі спекулятивним зростанням цін на житло. З метою забезпечення прозорості реалізації Програми Національним Банком буде приділятися пильна увага роз'яснювальної роботи та активної взаємодії зі споживачами в регіонах », - додав заступник голови Національного Банку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%