Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У рейтингу країн з найдешевшим бензином Казахстан на 12 місці

Понеділок, 21 травня 2018 12:53

Казахстан займає 12-е місце в рейтингу країн з найдешевшим бензином Global Petrol Prices. У список входять 167 держав. Про це на урядовій годині в мажилісі повідомив міністр енергетики Канат Бозумбаєв, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Часто ми чуємо, що у нас найдорожчі нафтопродукти в світі. Я хочу показати рейтинг незалежного агентства. За вартістю бензину Казахстан займає 12-у позицію з кінця, за дизпаливо - 14-е місце. Тобто дешевше, ніж у нас, бензин продається тільки в 11 країнах світу з 167. Які це країни: Венесуела, Іран, Кувейт, Туркменістан. За дизпалива дешевше нас в 13 країнах світу, також Венесуела, Іран, Саудівська Аравія, Азербайджан, Туркменістан », - підкреслив глава відомства.

За словами Каната Бозумбаєва, бензин АІ-92 в Росії коштує 214-220 тенге, в той час як в Казахстані ціна палива досягає в середньому 160 тенге за літр.

Міністр додав, що із завершенням модернізації Павлодарського та Атирауського НПЗ знизилася частка імпортозалежності ринку моторного палива. Сьогодні забезпеченість ринку вітчизняними нафтопродуктами склала по бензину 90%, за дизпаливо 90%, по авіагасу понад 58%.

«У цьому році завершиться модернізація Шимкентскій НПЗ, загальний обсяг перероблювання нафти в 2018 році збільшиться більш ніж на 1 млн тонн і в порівнянні з минулим роком складе 16 млн тонн. В цілому налагоджений щодобовий моніторинг за станом забезпеченості ринку, по залишках на нафтобазах та обсягом імпорту ПММ, з огляду на наявну поки імпортозалежність по бензину і дизпалива », - пояснив глава відомства.

У найближчій перспективі казахстанський ринок буде повністю насичений вітчизняними нафтопродуктами. «Якщо ринок визначає ціну на ПММ, то ми відстежуємо їх динаміку. З огляду на умови роботи в рамках Митного союзу, нам необхідно дотримуватися паритету цін з нашими сусідами », - уточнив Канат Бозумбаєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%