Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані немає достовірного обліку добутої нафти

Вівторок, 22 травня 2018 17:55

За 3 роки в Казахстані нелегальний оборот нафти та нафтопродуктів склав 1 млн тонн. Про це на урядовій годині в мажилісі заявила депутат Куралай Каракая, звертаючись до міністра енергетики канатів Бозумбаеву, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«За оцінками ОПЕК, наша країна входить в топ-15 нафтовидобувних країн. Однак головна біда полягає в тому, що у нас до сих пір немає достовірного обліку добутої нафти. За даними Генпрокуратури, з 2015 року розбіжність між видобутої, а це 189 млн тонн нафти та експортованої 191 млн тонн нафти, становить близько 2 млн тонн. У грошовому вираженні це 600 млн доларів », - підкреслила депутат.

За її словами, в результаті порівняння звіту міністерства енергетики про обсяги видобутку і перероблювання нафти з даними митних органів з експорту нафти було виявлено 40 компаній, які відвантажили нафти більше, ніж добули.

«Наслідком встановлено збитків на 100 млрд тенге. За словами заступники генпрокурора Лукіна, на міжрегіональному форумі проблеми тіньового обороту нефиті та газу, який пройшов в Актобе в минулому році, найчастіше нафту привласнюють і продають в змові з працівниками нафтогазових компаній, охоронних структур, шляхом незаконних врізок в нафтопроводи через неналежну консервацію свердловин і на підставі оформлених між афілійованими фірмами договорів », - констатувала вона.

Куралай Каракая назвала причини подібного відведення нафти: відсутність автоматизованого обліку видобутку нафти, сучасних нормативів її списання, неналежна охорона свердловин.

«Один зі способів занижувати обсяги викачаної нафти - витрачання великих обсягів видобутої сировини на технічні втрати. Щорічно на техвтрати та власні потреби надрокористувачами, за даними прокуратури, вилучається в середньому 350 тис. Тонн нафти. Дійшло до того, що у деяких надрокористувачів технічні втрати виявилися вищими річного видобутку », - поділилася даними депутат.

Разом з тим, як підкреслила народна обраниця, нормативи списання були визначені ще в радянський період, майже 30 років тому, за цей час технологія видобутку нафти змінилася і модернізувалася. А сучасної методики обліку списання немає до сих пір. Також в Казахстані немає єдиних стандартів на нафтопродукти.

«У зв'язку з цим необхідно впорядкувати процедуру єдиних стандартів на всі види нафтопродуктів. А також потрібно модернізувати інформаційну систему обліку Міненерго. Вважаю, що частина питань потрібно вирішувати на законодавчому рівні. Питання єдиних стандартів і методик відрегулювати уповноваженим органам з залученням фахівців », - порекомендувала вона.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%