Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Контрольні перевірки бізнесу скоротяться в Казахстані

Четвер, 24 травня 2018 17:55

Сьогодні Главою держави публічно підписано Закон з питань вдосконалення регулювання підприємницької діяльності. Закон спрямований на дерегулювання бізнесу, зниження витрат бізнесу і усунення адміністративних бар'єрів. Про це центру ділової інформації Kapital.kz в прес-службі Міністерства національної економіки РК.

В результаті прийняття закону концептуально зміниться система державного контролю і нагляду. Буде запроваджено інститут профілактичного контролю, йдеться в тексті.

Істотно знизиться контрольно-наглядова навантаження на бізнес, через те, що виключені 20 сфер контролю з 114, скорочені контрольні функції майже на 30%.

Скорочено терміни проведення перевірок за особливим порядком з 30 до 15 робочих днів, позапланових перевірок - з 30 до 10 робочих днів.

Обмежені можливості неодноразового продовження терміну проведення перевірок не більше одного разу.

Упорядковано і систематизовані інформаційні інструменти. В результаті їх кількість скоротиться на 30%, що істотно зменшить витрати бізнесу, пов'язані зі здачею різного роду звітностей, довідок та іншої інформації.

Підписаний Закон вперше законодавчо закріпив регулювання питань надання суб'єктами природних монополій та квазідержавного сектора обов'язкових послуг фізичним та юридичним особам.

З метою досягнення поставленої главою держави завдання щодо входження в першу 30-ку країн у рейтингу Світового Банку «Doing Business» в рамках Закону реалізований 6-ий пакет законодавчих ініціатив.

Дані ініціативи передбачають введення заборони на витребування друку у бізнесу, спрощення порядку видачі сертифіката про походження товару при експорті, введення інструментів факторингу і фінансового лізингу для процедур банкрутства та реабілітації, а також вдосконалення принципу «одного вікна» у сфері будівництва.

Ухвалення Закону дозволить також поліпшити умови правового регулювання підприємницької діяльності та знизити адміністративне навантаження і витрати підприємців.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%