Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Росії підскочили ціни на бензин

Вівторок, 29 травня 2018 10:57

За минулий тиждень в Росії помітно зросли ціни на бензин. Про це свідчать дані інформаційно-аналітичного центру "Кортес", пише РИА Новости.

Вартість палива марки АІ-92 зросла на 76 копійок - до 40,76 рубля за літр. Ціна на АІ-95 додала 79 копійок, досягши 43,6 рубля за літр. Літр дизеля подорожчав на 79 копійок - до 43,65 рубля.

У Московської паливної асоціації повідомили, що ціна палива на столичних заправках зросла за минулий тиждень відразу на 88-90 копійок, до 42,21 рубля за літр АІ-92 і до 45,5 за літр АІ-95. Літр дизельного палива подорожчав на 85 копійок - до 43,99 рубля.

Дії влади

В уряді та Центробанку пояснили причину зростання цін на паливо і розповіли, як будуть його стримувати.

Так, міністр енергетики Олександр Новак заявив, що оголошене зниження акцизів на паливо дозволить уникнути істотного коливання цін на бензин.

У свою чергу, віце-прем'єр Дмитро Козак повідомив, що влада вирішила знизити акцизи на дизпаливо на 2000 рублів за тонну від теперішніх, на бензин - на 3000 рублів. Зниження повинно відбутися не пізніше першого липня.

За його словами, уряд прийняв таке рішення, виходячи з того, що з 2010 року акцизи на моторне паливо збільшилися в 2,5 раза.

"І це такий істотний фактор, який вказує на тиск на нафтопродукти", - пояснив віце-прем'єр.

Перший заступник голови Центробанку Ксенія Юдаєва пояснила зростання цін ситуацією на світовому ринку.

"Коли ціни на нафту падали, ціни на бензин росли менше, ніж інші ціни. Їх внесок в інфляцію був менше, ніж в інших цін", - пояснила вона.

Юдаєва уточнила, що поки зростання цін на бензин не впливає на інфляцію.

«Наздоганяючий характер»

Сорок рублів за літр - психологічна позначка для споживача. Минулого тижня багато регіонів її подолали. Найсильніше ціна на паливо зросла в Махачкалі, Рязані та Кірові.

При цьому глава департаменту грошово-кредитної політики ЦБ Ігор Дмитрієв відзначив, що підвищення цін носить наздоганяє характер.

"По бензину ми спостерігаємо плавний повільний ріст протягом тривалого періоду, який відставав від зростання цін виробників, коли росли ціни на нафту", - вказав він.

Проте голова комітету Держдуми з фінансового ринку Анатолій Аксаков попросив представників ЦБ підготувати для депутатів пояснювальну записку. "Цілком можливо, що ми повинні зробити звернення у Федеральну антимонопольну службу, щоб вони розібралися", - запропонував він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%