Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Втрати бюджету Казахстану від неякісного адміністрування склали 6,5 млрд тенге

Вівторок, 05 червня 2018 13:49

За оцінками Рахункового комітету передбачувані втрати республіканського бюджету в 2017 році від неякісного адміністрування склали 6,5 млрд тенге. Про це повідомила голова СК по контролю за використанням республіканського бюджету Наталія Годунова, повідомляє кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz з посиланням на прес-службу парламенту.

Відзначимо, що в сенаті обговорювалися звіти Уряду і Рахункового Комітету про виконання республіканського бюджету за 2017 рік.

Наталія Годунова повідомила, що робота по вдосконаленню механізму контролю та відповідальності, підвищення якості податкового та митного адміністрування є пріоритетною.

«Як справедливо зазначили сенатори, необхідно забезпечити ефективність у вирішенні питань по недоїмку до бюджету, повернення ПДВ та якісному прогнозуванню надходжень в цілому, - підкреслила голова Рахункового комітету. -Не вирішене і питання повернення в бюджет залишків коштів від реалізації інвестпроектів квазігоссектора. Станом на 1 січня 2018 року на КСН було 74 млрд тенге, з них 38 млрд тенге - кошти 2017 року. Інформацією про загальні обсяги коштів, розміщених на депозитах у БВУ, уряд не має », - уклала вона.

Сенатори Алі Бектаев і Нурлан Килишбаев звертали увагу, що з року в рік триває «накачування» суб'єктів квазідержсектора. Частка надходжень дивідендів і відрахувань від суб'єктів квазідержавного сектора в перерахунку до отриманого доходу щорічно знижується. Обсяг дивідендів і відрахувань, перерахованих у 2017 році, знизився до 6% від чистого доходу.

«При цьому рекомендації Рахункового комітету про поетапне виділення коштів суб'єктам квазісектора в міру реалізації проектів і закріпленні механізмів фінансування за принципом бюджетування, орієнтованого на результат, за аналогією з адміністраторами бюджетних програм до сьогоднішнього дня не реалізовані», - сказала Наталія Годунова.

Вона зазначила, що Комітетом проаналізовані проблемні питання щодо виконання бюджету, підняті сенаторами Дауреном Адільбековим і Сериком Джаксибекова, який наголосив на необхідності законодавчо закріпити в бюджетному законодавстві пріоритетність стратегічного планування.

«Для цього потрібно прискорити роботу по впровадженню методології впливу та оцінки вкладених коштів на досягнення показників прямих і кінцевих результатів бюджетних програм, які, у свою чергу, повинні бути орієнтовані перш за все на досягнення стратегічних цілей та індикаторів», - зазначила Наталія Годунова.

Для цього планується дати держорганам час на приведення всіх документів системи економічного планування відповідно до стратегічних завдань. І після цього заборонити вносити зміни в процесі виконання програм і планів в значення цільових індикаторів і показників результатів державних і урядових програм, а також стратегічних планів міністерств.

Як зазначено в звіті уряду про виконання республіканського бюджету за 2017 рік, зростання ВВП склав 4,0% до відповідного періоду 2016 року за цільовим індикатором 3,4%, коштом впевненого зростання промисловості (на 7,1%) і сфери послуг (на 2,7%). Витрати на виконання соціальних зобов'язань держави виконані в повному обсязі, збережений принцип збільшення пенсійних виплат з випередженням прогнозованого рівня інфляції на 2%. Протягом 2017 року проведено два уточнення і три коригування республіканського бюджету, прийняті 3 проекту постанови про реалізацію республіканського бюджету.

Надходження в республіканський бюджет склали 9 799 млн тенге, або 101,1%. Доходів надійшло в сумі 9 692 млн тенге. Частка податкових надходжень в чистих доходах збільшилися на 3,4 процентних пунктів в порівнянні з 2016 роком і на 0,2 процентних пунктів стосовно ВВП. Витрати виконані на рівні 11 156 млрд тенге, або 99,8%. У порівнянні з 2016 роком витрати зросли на 2 655,5 млн тенге. Кошти були спрямовані для досягнення показників 11 державних і урядових програм, 47 індикаторів стратегічних напрямків через реалізацію 336 бюджетних програм.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%