Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ставлення підприємців Казахстану до влади змінилося

Четвер, 07 червня 2018 11:48

Своє переконання голова Президії НПП РК «Атамекен» Тимур Кулібаєв озвучив на засіданні Мажилісу Парламенту РК, присвяченому підсумкам діяльності Нацпалати за 5 років, пише kapital.kz.

Відкрив засідання голова мажилісу парламенту Нурлан Нігматулін. Він зазначив, що за порівняно короткий час «Атамекен» показав серйозні результати величезної роботи для розвитку підприємництва та захисту його інтересів.

«З упевненістю можна сказати, що" Атамекен "відбувся, в першу чергу, як ефективного діалогового та експертного майданчику з підтримки та розвитку підприємництва в Казахстані. За ці роки від проблеми до проблеми, від регіону до регіону ви успішно виконуєте свою місію. Це видно і по роботі з депутатським корпусом, фракціями. При розгляді законопроектів депутатський корпус уважно вивчає позицію "Атамекен" з питань підприємництва і багато в чому її приймає - до 80% і більше ініціатив "Атамекен" підтримується », - заявив Нурлан Нігматулін.

Результатом такої взаємодії став прийнятий у 2015 році Підприємницький кодекс, в якому вперше були зібрані воєдино всі правові норми, що регулюють підприємницьку діяльність. Серед законів, що сприяють поліпшенню бізнес-клімату в країні, також Податковий, Митний кодекс та Кодекс «Про надра та надрокористування», при роботі над якими депутати в тісній взаємодії з «Атамекен» внесли поправки, які максимально спрощують процедури для суб'єктів господарювання.

Хорошим прикладом результативної співпраці депутатів мажилісу з НПП РК «Атамекен» спікер також назвав роботу експертної групи з передачі госфункцій в конкурентне середовище, яка була створена при уряді.

Разом з тим були позначені й проблемні питання вітчизняного бізнесу. Серед них - недоступність кредитних ресурсів для суб'єктів МСБ, низька кваліфікація персоналу, що працює в бізнесі, вихід на зовнішні ринки.

«Вирішивши їх, ми можемо рухатися до поставленої главою держави цілі, щоб до 2050 року частка малого та середнього бізнесу в ВВП країни становила не менше 50%. Упевнений, що завдяки підтримці Президента країни, завдяки наявним ресурсам і можливостям ми зможемо успішно досягти цієї мети », - сказав Нурлан Нігматулін.

У свою чергу голова Президії НПП РК «Атамекен» Тимур Кулібаєв зазначив, що Нацпалата спочатку створювалася як діалоговий майданчик між бізнесом і владою, і це завдання успішно реалізована.

«Ми дуже активно працюємо з Парламентом і Урядом. Щоденна підтримка глави держави дозволяє відчувати себе комфортно в цьому діалозі. Держоргани стали міняти своє ставлення - вони йдуть назустріч підприємцям, але найголовніше змінилося ставлення бізнесу до влади: від повного небажання взаємодії, коли підприємець всіляко уникав спілкування з представниками держорганів, не чекаючи від них допомоги, до нормального ставлення. Ситуація змінилася і це найголовніше », - зазначив Тимур Кулібаєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%