Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк Казахстану продовжує роботу над підвищенням доступності житла

Вівторок, 12 червня 2018 12:57

У сьогодення рефінансовано кредитів на суму 865 млн тенге, з яких було видано позик на суму 170 млрд тенге. Про це повідомив голова Національного банку РК Даніяр Акішєв в ході виступу на засіданні уряду «Про підсумки соціально-економічного розвитку та виконання республіканського бюджету за 5 місяців 2018 року» в Астані. Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в Нацбанку.

Даніяр Акішєв розповів, що з метою розвитку довгострокового кредитування банки отримають 200 млрд. Тенге в рамках Програми 7-20-25 вже в найближчий рік, які спрямують на іпотечне кредитування. У перспективі сума досягне 1 трлн тенге, що дозволить подвоїти поточний обсяг іпотечного портфеля банків до 2 трлн тенге.

«200 млрд. Тенге банки отримають на 5 років в рамках програми, що запускається інвестицій коштів ЕНПФ в облігації банків. Оскільки розміщення облігацій передбачає обов'язкове паритетну участь ринкових гравців, банки подвоять суму залучення. 1,2 трлн тенге - це сума кредитів, які видадуть банки учасники Програми оздоровлення. Сьогодні рефінансовано 865 млрд. Тенге, з яких видано нових кредитів на суму 170 млрд. Тенге. В рамках програми оздоровлення банки отримали субординовані позики в розмірі 654 млн тенге на 15 років, які можуть бути спрямовані на кредитування найближчим часом. Казкоммерцбанк придбав ДЦП Мінфіну на суму в розмірі 1 трлн тенге. Потенційно ці кошти будуть вивільнятися банком для кредитування », - також повідомив Д. Акішєв.

За його словами, в цілому, з урахуванням нових позик в рамках Програми оздоровлення, Програми 7-20-25, облігаційної програми ЕНПФ загальна сума довгого фондування банків збільшиться на 3,5 трлн тенге в найближчі півтора-два роки. Ці показники забезпечать з одного боку достатня пропозиція довгих кредитних ресурсів, а з іншого - не призведуть до посилення інфляційного тиску в економіці.

Також фінрегулятор зазначив, що в рамках реалізації ініціатив глави держави Нацбанк працює над забезпеченням довгострокового кредитування економіки та над підвищенням доступності житла шляхом розвитку іпотечного кредитування.

«На законодавчому рівні передбачається впровадження інструментів, які подовжують терміни фондування банків. Наприклад, введення ощадних депозитів дозволить мати банкам довший і передбачуване фондування », - повідомив Даніяр Акішєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%