Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Для розвитку бізнесу всі держпослуги в Казахстані переведуть в електронний формат

Вівторок, 12 червня 2018 16:59

На засіданні уряду під головуванням прем'єр-міністра Бакитжана Сагінтаева розглянуто питання цифровізації МСБ, повідомляє primeminister.kz.

Про хід виконання заходів державної програми «Цифровий Казахстан» щодо підтримки малого та середнього підприємництва доповів міністр національної економіки Тимур Сулейменов.

«На сьогодні на порталі egov.kz з 746 держпослуг, що надаються бізнесу і населенню, автоматизовані 452, де зареєстровано понад 6,8 млн користувачів, які отримали більш як 190 млн послуг. Тоді як в мобільний додаток використовують понад 3,3 млн користувачів, яким надано понад 10 млн послуг », - поінформував міністр.

За його словами, це дозволить замінити роботу різних експертних груп і комісій на автоматизовані процеси, які виключать можливість прийняття рішень на підставі суб'єктивних думок. Поряд з цим при інтеграції Інформсистему держорганів скоротиться більш як 50% документів, полів заповнення і термінів розгляду.

Як приклад Тимур Сулейменов привів інструмент держпідтримки - надання гарантій по кредитах суб'єктів приватного підприємництва в рамках «ДКБ-2020», де істотно скорочується термін надання послуги з 15 до 2 робочих днів, кількість запитуваних документів - з 8 до 1 виду і полів заповнення - з 59 до 5.

«Таким чином, ми плануємо все держпослуги, включаючи операційні, а також заходи державної підтримки вивести в електронний формат на безальтернативній основі», - заявив міністр.

Разом з тим ведеться робота зі створення відкритої цифрової платформи для бізнесу, де планується розміщувати сервіси, необхідні для спрощення прийняття управлінських рішень та автоматизації внутрішніх процесів. Це ведення касового і бухгалтерського обліків, управління персоналом, контроль руху товарів і послуг, моніторинг витрачання ресурсів, електронний документообіг і т. П.

«Згідно з нашими прогнозами, до 2022 року понад 100 ІТ-компаній опублікують сервіси на Платформі, з них 10 вже розміщені на ній, при цьому кількість користувачів складе більше 150 тис. Суб'єктів», - повідомив він.

Наступним важливим фактором цифровізації МСБ Тимур Сулейменов назвав створення порталу «Єдине вікно» щодо заходів держпідтримки МСБ ". В рамках цієї роботи міністерствами національної економіки, сільського господарства, з інвестицій та розвитку складено список з 52 інструментів підтримки, що підлягають оптимізації та автоматизації.

«Створювана єдина система перевірок дозволить автоматично, шляхом закладених в неї формул виявляти потенційних порушників без людської участі, вести електронні протоколи та постанови, відстежувати результати в онлайн-режимі. У разі порушення прав з боку контрольних органів підприємцю представиться можливість написати скаргу безпосередньо до Комітету », - пояснив міністр.

Таким чином, дана система дозволить скоротити кількість необґрунтованих перевірок, зупинити втручання в діяльність сумлінних підприємців.

У свою чергу, заступник голови правління НВП «Атамекен» Ельдар Жумагазіев поінформував, що з метою забезпечення повсюдного використання можливостей цифровізації пропонується автоматизувати роботу всіх ЦОП, створених в містах та районних центрах.

«У всіх 25 ЦОПах в містах та 189 Центрах підтримки підприємництва в районних центрах і мономістах будуть створені зони самообслуговування, які за допомогою консультантів забезпечать доступ до електронних послуг держави та заходам держпідтримки, для категорій підприємців, які не мають прямого доступу до інтернету», - розповів він.

Ельдар Жумагазіев також зазначив, що для поліпшення компетенцій бізнесменів, які здійснюють діяльність особливо в сільській місцевості, з цього року запущена навчальна програма з підвищення цифрової грамотності. Навчанням щорічно буде охоплено понад 15 тис. Підприємців, за цією програмою на сьогодні вже підготовлено понад 7 тис. осіб.

Крім того, з другого півріччя поточного року в пілотному режимі НПП планується повністю перевести в електронний формат роботу Центрів обслуговування підприємців в Астані та Алмати.

«Автоматизація дозволить зменшити бюджет на надання нефінансової підтримки бізнесу, збільшити зони покриття, знизити документообіг, оптимізувати чисельність консультантів. Системна робота в цьому напрямку вже в поточному році дозволить скоротити час надання держпідтримки й кількості необхідних документів на 50% і перевірок на 30%, що скоротить витрати бізнесу до 2022 року на 8,4 млрд тг », - запевнив Ельдар Жумагазіев.

На закінчення представник НПП зазначив, що реалізація можливостей Відкритої платформи для МСБ і щорічне навчання навичкам дозволить оцифрувати діяльність понад 300 тис. підприємців.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%