Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Пенсії казахстанців збільшаться з 1 липня

Середа, 13 червня 2018 12:57

Розмір державної базової пенсії перерахують в залежності від стажу участі в пенсійній системі.

З 1 липня 2018 року в Казахстані зміниться методика призначення базової виплати, яка тепер буде залежати від стажу участі в пенсійній системі. Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі «Уряду для громадян».

Базова пенсія призначатиметься лише при досягненні громадянами загальновстановленого пенсійного віку. Зміни торкнуться знову виходять і відбулися пенсіонерів, яким з 1 липня цього року буде проведено перерахунок базової пенсії.

Сьогодні в Казахстані розмір державної базової пенсійної виплати становить 15 274 тенге (54% від розміру прожиткового мінімуму). Він єдиний для всіх пенсіонерів, незалежно від доходів і трудового стажу.

З 1 липня 2018 року розмір державної базової пенсійної виплати буде перерахований в залежності від стажу участі в пенсійній системі. Він буде містити солідарний стаж до 1 липня 1998 року і накопичувальний після цього періоду.

Якщо громадянин працював і робив відрахування в єдиний накопичувальний пенсійний фонд 10 або менше років (або зовсім не працював), то базова пенсія призначається в розмірі 54% від величини прожиткового мінімуму. За кожен рік, відпрацьований понад 10 років, базова пенсія збільшується на 2%. Наприклад, при стажі участі 20 років розмір базової пенсії складе 74% від прожиткового мінімуму, 30 років - 94%. При стажі 33 і більше років розмір базової пенсії складе 100% прожиткового мінімуму - 28 284 тенге.

У пенсійний стаж буде включатися: трудовий стаж на 1 січня 1998 року, вироблений в солідарній системі; накопичувальний стаж, який передбачає періоди, за які сплачувалися обов'язкові пенсійні внески; догляд за дитиною до 3 років, інвалідом з дитинства до 16 років, час проживання з чоловіком-військовослужбовцем, співробітником спецгосорганів, дипломатичним працівником і ін.

Перерахунок державної базової пенсійної виплати буде проведений автоматично всім одержувачам. Громадянам не потрібно нікуди йти і надавати додаткові документи та заяви.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%