Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банки Казахстану намагалися приховати тяжке становище

Четвер, 14 червня 2018 17:56

В опублікованому Нацбанком звіті про фінстабільності відзначається, що комерційні банки надавали неправдиву звітність, приховуючи реальний фінансовий стан.

Як пише Sputnik, ситуацію з банками-шахраями прокоментував голова Національного банку Казахстану Даніяр Акішєв, відповідаючи на питання журналістів після засідання сенату парламенту.

"Банки намагалися через звітність приховати своє слабке фінансове становище і шляхом маніпулювання даними хотіли приховати картину. Хочу відзначити, це відноситься до вузької групи банків, до яких так чи інакше вже застосовані заходи впливу. Цим, наприклад, активно користувався Delta Bank, АТ" Казінвестбанк ", у яких зараз відкликана ліцензія. є проблеми у тих середніх банків, про які ми неодноразово говорили, і їх поганий портфель, на жаль, є основною причиною погіршення їх фінансового стану і неможливості розраховуватися за своїми про зобовязаннями ", - зазначив Акішєв.

Він вказав, що кожен банк платить за своїми депозитами, які він залучає у населення і підприємств коштом того, що працює його кредитний портфель.

"Якщо його кредитний портфель не працює, на жаль, банкам нічим розраховуватися по цих депозитах. Ми для цього і говоримо, що нам важливо бачити реальну картину", - зазначив Акішєв.

Нацбанк також прокоментував призупинення ліцензії трьох банків з приймання нових депозитів, відкриття банківських рахунків фізичних осіб строком на три місяці у зв'язку з несвоєчасним виконанням зобов'язань перед клієнтами "ЕксімБан", "Банк Астани" і Qazaq Banki.

В даний час "Ексімбанку", "Банк Астани" і Qazaq Banki зазнають труднощів із забезпеченням достатнього рівня ліквідності, тому своєчасне виконання зобов'язань перед клієнтами в трьох банках обмежена.

"Основною причиною ситуації, що склалася з призупиненням і відкликанням ліцензій зазначених банків є погана якість їх позичкових портфелів банків, які не генерували достатніх коштів для виконання своїх зобов'язань перед вкладниками. Як правило, проблемні банки не видають хороших кредитів. Зростання їх позичкового портфеля не супроводжується посиленням капітальної бази. Стандарти управління ризиками та корпоративного управління в них не можна назвати високими, а якість позичкового портфеля залишається досить низьким ", - сказав Акішєв.

Нацбанк моніторить фінансовий стан трьох проблемних банків і веде переговори з менеджментом і акціонерами з вироблення заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації.

Відзначимо, що банки другого рівня, які мають ліцензії Національного банку Казахстану на приймання депозитів, є учасниками системи обов'язкового гарантування депозитів.

Вклади, гроші на платіжних картках і банківських рахунках фізичних осіб захищені системою гарантування депозитів на суму до 10 мільйонів тенге.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%