Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Fitch Ratings засумнівалися в здатності регіонів РФ містити об’єкти ЧС-2018

Понеділок, 18 червня 2018 14:45

По інформаціі INTERFAX.RU деякі російські регіони не мають достатніх фінансових можливостей, щоб утримувати побудовані до Чемпіонату світу з футболу об'єкти, і це може позначитися на їх кредитоспроможності, відзначають аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

При цьому нові об'єкти інфраструктури, включаючи дороги та аеропорти, підвищать потенціал економічного зростання, а залучення туристів трохи підвищить доходи міст і регіонів в короткостроковій перспективі, йдеться в прес-релізі.

Відзначається, що на відміну від попередніх великих міжнародних спортивних заходів, включаючи Олімпійські ігри в Сочі і ЧС в Бразилії в 2014 році, російським містам і регіонам вдалося уникнути істотного збільшення боргового навантаження, оскільки основну частку витрат взяли на себе федеральний уряд і приватні інвестори.

Більш того, сукупний регіональний борг знизився в минулому році на 31 млрд рублів, до 2,23 трлн рублів (2,5% від ВВП). Це перше зниження в абсолютному вираженні за більш ніж десятирічний період.

Експерти Fitch очікують, що російські органи влади, ймовірно, побачать лише невелике збільшення доходів через Чемпіонат світу, тоді як після завершення турніру від російських регіонів може знадобитися оплачувати утримання стадіонів.

Більші російські регіони, включаючи Москву і Санкт-Петербург, швидше за все, зможуть понести річні витрати на утримання даних об'єктів в розмірі приблизно 400 млн рублів без істотного впливу на кредитоспроможність. Для невеликих або фінансово слабких регіонів додаткові витрати стануть суттєвим навантаженням, оскільки їх річні доходи знаходяться в діапазоні від 35 млрд до 85 млрд рублів.

"Прикладом такого регіону є Республіка Мордовія. Мордовія має значний борг, низький операційний баланс і, як і інші російські регіони, слабку інституційне середовище. В останні роки Мордовія мала високий дефіцит, в середньому на рівні 18% в 2013-2017 роках і на піковому рівні в 27% в 2017 році, зважаючи на значні капітальних витрат, пов'язаних з Чемпіонатом світу ", - йдеться в прес-релізі Fitch.

У той же час згладжує фактором є той факт, що близько 63% боргу Мордовії - це борг перед федеральним урядом під 0,1% річних.

Мордовія має та інші чинники ризику, включаючи економічні показники нижче середньоросійського рівня через слабкий податкового потенціалу і низьких операційних балансів. Бюджетна гнучкість регіону також є невисокою, багато в чому через низьку автономність у встановленні податкових ставок.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%