Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нафтогаз надіслав Газпрому рішення про арешт активів у Великій Британії, Росія

Середа, 20 червня 2018 10:47

Нафтогаз України направив російському монополісту Газпрому рішення про арешт активів компанії в Англії та Уельсі, ухвалене Комерційним судом Лондона 18 червня 2018 року на виконання рішення Стокгольмського арбітражу, за яким Газпром винен Нафтогазу $2,6 млрд.

Про це повідомила прес-служба української компанії.

Крім арешту активів, рішення зобов'язує Газпром передати Нафтогазу список всіх його активів вартістю понад $50 тис., розміщених в Англії та Уельсі.

"Суд призначив слухання на 6 липня 2018 року. До того часу Газпром має не забирати з Англії та Уельсу активи на суму, яку присудив Стокгольмський арбітраж у транзитній справі", - йдеться в повідомленні.

Крім цього, українська компанія повідомила лондонські офіси 17 банків, які обслуговують Газпром, в тому, що вони не мають права здійснювати операції, спрямовані на зменшення активів російської газової монополії в Англії і Уельсі, в іншому випадку вони можуть бути оштрафовані.

Нафтогаз зазначає, що, приймаючи рішення про арешт активів, англійський суд був поінформований про тимчасове рішення Апеляційного суду округу Свеа в Стокгольмі від 13 червня 2018 року щодо призупинення виконання арбітражного рішення в транзитній справі.

Українська компанія також нагадує, що 17 червня 2018 року направила клопотання до Апеляційного суду щодо скасування його рішення. У своєму клопотанні Нафтогаз виклав докази, які розвіюють тези Газпрому щодо нібито порушень під час підготовки рішення Стокгольмським арбітражем.

"Нафтогаз впевнений, що після наданих аргументів апеляційний суд скасує своє рішення щодо призупинення стягнення. З огляду на неточні повідомлення у деяких ЗМІ, зазначу, що рішення шведського суду призупиняє не рішення арбітражу, а лише його виконання на території Швеції", - заявив глава правління НАК Андрій Коболєв.

За його словами, суди кожної країни вирішують відповідно до свого національного законодавства, чи враховувати рішення шведського апеляційного суду.

"Арбітражне рішення в транзитній справі залишається чинним, включно з нарахуванням відсотків. А ми домагатимемося його виконання в юрисдикціях, де бачимо таку можливість", - підкреслив він.

Нагадаємо, що у грудні 2017 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

28 лютого 2018 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Суд зобов'язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу.

За словами головного комерційного директора Нафтогазу Юрія Вітренка, процес стягнення може зайняти до півроку, у той же час Нафтогаз розраховує на сумлінне виконання російською компанією рішення арбітражу в найближчим часом.

30 травня Нафтогаз ініціював примусове стягнення присуджених їй $2,6 млрд, в зв'язку з небажанням Газпрому виконувати зобов'язання за рішеннями в справах щодо поставок і транзиту газу. У зв'язку з цим швейцарська влада вжили заходів щодо активів російського монополіста.

14 червня Газпром через суд домігся припинення арешту активів. У Нафтогазі пізніше заявили про побоювання, що російський монополіст за час призупинення процедури виконання рішення арбітражу зможе реструктуризувати свої активи в Європі для уникнення примусової виплати боргів перед Україною.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%