Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Корупція і ухилення від сплати податків розоряє країни, що розвиваються

П'ятниця, 13 грудня 2013 11:55

За останнє десятиріччя країни, що розвиваються, втратили $6 трлн.

Американська організація Global Financial Integrity (GFI), яка займається фінансовими та політичними дослідженнями, опублікувала доповідь «Нелегальні фінансові потоки з країн, що розвиваються, з 2002 по 2011рр». У документі повідомляється, що нелегальна діяльність у країнах, що розвиваються спустошила державну скарбницю 150 країн на $946 млрд. тільки протягом 2011р. Ця цифра на 13% перевищує показник 2010р. А за період з 2002 по 2011рр. бюджет країн з економікою, що розвивається, постраждав на $6 трлн.

Раймонд Бейкер, президент GFI, заявив, що злочинність в країнах, що розвиваються набирає обертів на тлі світової фінансової кризи. Відкриваються незаконні організації, підприємці уникають сплати податків, злочинці відмивають гроші, в той час як фінансові установи з усього світу борються за стимулювання економічного росту.

Експерти уточнюють, що дослідження базується на інформації про торговельні взаємини різних держав. Тобто в доповіді не враховується обіг готівкових коштів, незаконна торгівля наркотиками і людьми, яка передбачає готівковий розрахунок.

Провідний економіст проекту, Дев Кар, звертає увагу на те, що незаконні відтоки грошей з країн щорічно збільшуються на 10% і значно випереджає зростання ВВП. Це свідчить про актуальність проблеми та необхідності її врегулювання.

Згідно з інформацією, представленою в доповіді, лідерами нелегальних фінансових потоків стали Китай, Росія, Мексика, Малайзія та Індія. Отже, за останнє десятиріччя, ці країни втратили такі суми:

Китай - $1,08 трлн.,

Росія - $880,9 млрд.,

Мексика - $461,9 млрд.,

Малайзія - $370,4 млрд.,

Індія - $343 млрд.

Далі в списку йдуть Саудівська Аравія, Бразилія, Індонезія, Ірак, Нігерія, Таїланд, ОАЕ, Південна Африка, Філіппіни та інші. Україна займає 72 позицію в списку з $6,2 млрд. незаконно виведених коштів. Республіка Білорусь знаходиться на 16 місці з показником $75 млрд.

Global Financial Integrity закликає світових лідерів проводити реформи для підвищення прозорості міжнародної фінансової системи. Так, організація пропонує кілька варіантів вирішення проблеми. По-перше, слід боротися з анонімними підставними компаніями, фондами і трастами. Інформація про всі організації повинна бути доступна співробітникам правоохоронних органів. По-друге, необхідно реформувати митні та торговельні протоколи таким чином, щоб уникнути помилкового ціноутворення. Крім цього, країни повинні подавати звіти про продажі, прибуток і податки, які платять міжнародні компанії. Також необхідно ввести автоматичну систему податкової звітності на рахунках підприємств і приватних осіб.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%