Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк Казахстану має намір зобов‘язати онлайн площадки розкривати реальну ставку за позиками

Четвер, 21 червня 2018 11:54

Національний банк має намір зобов'язати онлайн площадки, що надають кредити, показувати реальну ефективну ставку по позиках. Про це розповів голова Національного банку Казахстану Даніяр Акішєв, виступаючи з доповіддю на пленарному засіданні сенату парламенту РК, повідомляє центр ділової інформації Kapital.kz.

«Нацбанк вважає за необхідне забезпечити реальний захист населення від лихварства», - завив Даніяр Акішєв.

Він зазначив, що якщо за банківськими кредитами ставки винагороди не можуть перевищувати 56% річних, то по онлайн-кредитах ставки доходять до 700% річних і вище.

«Реальною мірою захисту є обов'язкове зазначення ефективної ставки винагороди в договорах позики з обмеженням її розміру на рівні 100% річних. При підготовці даної норми використовувався міжнародний досвід », - розповів глава фініустанови.

Також він додав, що кожен громадянин зможе легко, в режимі онлайн перевірити значення реальної ставки за своїм кредитом за допомогою кредитного калькулятора. «Методика такого калькулятора буде затверджуватися Національним банком і він буде доступний на нашому сайті. Розрахунки калькулятора будуть легальною підставою для використання у вирішенні спорів в суді. Позики, за якими річна ефективна ставка винагороди перевищує 100%, такий договір буде визнаватися судовими органами нікчемним », - прокоментував Даніяр Акішєв.

Головний банкір країни також нагадав, що про введення ощадних вкладів. Він зазначив, що це буде додатковий вид депозиту. «Ощадні вклади нададуть вкладникам більш високу прибутковість при більшій сумі гарантування в розмірі 15 млн тенге. Для звичайних тенгових вкладів - це 10 млн тенге. Вкладник буде мати право дострокового вилучення за умови 30-денного повідомлення банку про зняття вкладу », - пояснив Даніяр Акішєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%