Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кого в Казахстані зобов’яжуть відшкодовувати ядерну шкоду в разі надзвичайної ситуації

Субота, 23 червня 2018 15:43

У Казахстані хочуть зобов'язати операторів ядерних установок мати фінансове забезпечення своєї матеріальної відповідальності за можливу ядерну шкоду.

Як пише Sputnik в Міністерстві юстиції Казахстану розглянули концепцію проекту поправок з питань цивільно-правової відповідальності за ядерну шкоду.

Як розповів на засіданні в п'ятницю віце-міністр енергетики Болат Акчулак, у 2011 році Казахстан ратифікував Віденську конвенцію 1997 року про цивільну відповідальність за ядерну шкоду. Головною метою цієї конвенції є забезпечення фінансового захисту від шкоди, що виникає в результаті мирного використання атомної енергії. За словами Акчулакова, прийняття поправок забезпечить реалізацію міжнародних зобов'язань, які Казахстан прийняв у Віденській конвенції.

Відповідно до запропонованих поправок, оператори ядерних установок будуть зобов'язані мати фінансове забезпечення своєї матеріальної відповідальності за можливу ядерну шкоду.

"(Зараз в Казахстані) десь чотири (ядерні установки). Фінансове забезпечення (в разі прийняття поправок) в більшості випадків буде, швидше за все, виступати в формі страхового покриття. Страхування - це один з можливих шляхів забезпечення фінансової відповідальності", - сказав Sputnik Акчулак.

За допомогою страхування постраждалі в результаті ядерної шкоди зможуть отримати свою грошову компенсацію. Причому передбачається, що суми страхування для кожного об'єкта будуть різними в залежності від їх масштабів.

"Реактор дослідницької установки може бути маленьким, а може бути величезним промисловим. Ясна річ, що рівень відповідальності буде різним за можливими наслідками", - резюмував він.

Згідно з Віденською конвенцією 1997 року ядерну шкоду означає: смерть або тілесне ушкодження, втрату або шкоду майну, економічні втрати, витрати на заходи щодо відновлення навколишнього середовища та інше.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%