Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Уряд Росії запропонували залишити боржникам прожитковий мінімум

Понеділок, 25 червня 2018 16:48

Громадянину з боргами і його дітям гарантують захист від стягнення коштів в межах прожиткового мінімуму, випливає з тексту урядового законопроекту, розміщеного на федеральному ресурсі нормативних правових актів. Цей ліміт можна буде спробувати збільшити, якщо звернутися з клопотанням до суду, пише interfax.ru.

Законопроект, розроблений Мінекономрозвитку, покликаний забезпечити "справедливу недоторканність мінімального розміру періодичних доходів, необхідних для існування боржника-громадянина і осіб, які перебувають на його утриманні". За боржником-громадянином зберігаються доходи в розмірі не менше прожиткового мінімуму, встановленого в суб'єкті РФ для відповідної соціально-демографічної групи населення на момент прийняття рішення про стягнення, йдеться в документі.

Проект закону передбачає також можливість відступу від цього правила. "За клопотанням боржника-громадянина суд вправі збільшити розмір заробітної плати та інших доходів боржника-громадянина, на які не може бути звернено стягнення, з урахуванням витрат, необхідних для існування боржника-громадянина та осіб, які перебувають на його утриманні", - йдеться в документі .

Законопроект запроваджує інститут спеціальних банківських рахунків, стягнення коштів на яких обмежено або заборонено зовсім. Громадянин, йдеться в документі, має право відкривати такі рахунки для отримання заробітної плати та інших доходів з зовнішніх джерел, але сам робити на них переклади не зможе. Видача або списання кошти зі спецрахунків, якщо цей законопроект буде прийнятий, буде допускатися тільки за розпорядженням власника рахунку, постановою судового пристава-виконавця або за рішенням суду. При цьому постанова пристава або рішення суду обов'язково повинно містити вказівку, що стягнення провадиться саме зі спеціального банківського рахунку.

Мінекономрозвитку пропонує поліпшити становище пенсіонерів. Чинне законодавство (стаття 101 закону про виконавче провадження) встановлює, що стягнення може бути звернено на страхову пенсію по старості, інвалідності, накопичувальну пенсію, строкову пенсійну виплату та допомога по тимчасовій непрацездатності. Тепер же всі виплати по обов'язковому соціальному страхуванню збираються віднести до видів доходів, на які згідно із законом про виконавче провадження не може бути звернено стягнення.

Втім, в закон про страхові пенсії вноситься не цілком тотожна поправка. "Розмір утримання зі страхової пенсії та фіксованої виплати до страхової пенсії визначається з дотриманням умови про те, що за громадянином зберігаються доходи в розмірі не менше величини прожиткового мінімуму", - йдеться в законопроекті.

Законопроект передбачає його вступ в силу через 90 днів після дня офіційного опублікування.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%