Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Елжан Біртанов: У Казахстані формується інститут суспільної охорони здоров’я

Понеділок, 25 червня 2018 17:57

Що таке суспільна охорона здоров'я, як воно формується і який обсяг роботи вже виконано - на ці питання спеціально для центру ділової інформації Kapital.kz відповів міністр охорони здоров'я РК Елжан Біртанов, пише kapital.kz.

Міністерство проводить активну роботу по формуванню інституту суспільної охорони здоров'я. На сьогодні сформована служба громадського здоров'я на центральному і регіональному рівнях. У структурі відомства створені - департамент політики громадської охорони здоров'я та Комітет охорони громадського здоров'я. Міжсекторальну взаємодію реалізується в рамках Національної координаційної ради з охорони здоров'я населення.

Удосконалюється національна скринінгова програма, в частині скорочення неефективних досліджень, що дозволили збільшити кратність і вікові групи.

За модернізації первинної медико-санітарної допомоги в минулому році посилена сімейна медицина в частині збільшення ділянок з лікарями загальної практики (ВОП) на 12 відсотків, збільшено кількість лікарів загальної практики. Переглянута програма підготовки ВОП.

В рамках розвитку первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) планується трансформація диспансеризації в Програми управління захворюваннями (ПУЕ). ПУЗ спрямований на активне залучення пацієнтів в управління своїм здоров'ям. В рамках Програми пропонується динамічне управління спільно з пацієнтами по 29 хронічних захворювань.

Взагалі завдання перед нами стоять, як бачите, величезні, але, попри стислі терміни, Міністерством зроблено чимало. До речі, додам, що з метою наближення надання невідкладної медичної допомоги до міжнародних стандартів буде впроваджено єдину диспетчерська служба швидкої допомоги, передачі нетермінових викликів поліклінікам, поетапне навчання співробітників світовим стандартам реанімаційної допомоги та інше. Міністерством регламентований новий формат діяльності приймальних відділень стаціонарів з впровадженням тріаж системи та готовністю прийняти пацієнтів будь-якого профілю в багатопрофільний стаціонар.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%