Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ситуація в міжнародній торгівлі погіршується

Понеділок, 16 грудня 2013 14:24

Світ іде від стандартів вільної торгівлі

Останні 70 років позитивної динаміки показників міжнародної торгівлі в два рази перевищувало зростання економіки різних країн. З 1940-х і до недавнього часу збільшення обсягів міжнародного товарообігу обумовлювалося виходом на нові ринки збуту, підписанням договорів про відкриту торгівлю, появою нових галузей промисловості та ін. причинами.

Однак, аналітики Business Week повідомляють, що за останні два роки ситуація в міжнародній торгівлі значно змінилася. Так, збільшення обсягу міжнародних продажів було настільки несуттєвим, що зростання товарообігу між країнами відстало від темпів поліпшення економічних показників в цих державах.

Потенційні торгові угоди, такі як Трансатлантичний договір і Інвестиційне партнерство між Європою і Північною Америкою знаходяться на межі провалу. Під час засідання 159 членів Світової торгової організації в Балі, керівники країн ухвалили рішення зробити процедуру торгівлі простішою. Проте вони не вжили конкретних дій для реформування міжнародного товарообміну. Крім цього, їм не вдалося досягти угоди про те, що обговорюватиметься на наступних зустрічах організації.

Незважаючи на песимістичні тенденції в сфері торгівлі, деякі економісти продовжують пророкувати щорічне зростання товарообігу на 8% протягом наступних 20 років.

Тим не менше, більшість аналітиків все ж стверджують зворотне. Вони аргументують свою позицію кількома чинниками. По-перше, очікування того, що ринки, що розвиваються будуть рости нескінченно, не виправдалися. Крім цього, розвиток технологій привів до зміцнення державного капіталізму і незалежності багатьох приватних компаній. До того ж, у багатьох країнах спостерігається тенденція протекціонізму через недостатньо авторитетну владу. Ці зміни свідчать про те, що більш ніж піввіковий період вільної торгівлі закінчується.

Складнощі у сфері міжнародної торгівлі можна подолати за умови досягнення міжнародного консенсусу. Але поки країни з найсильнішими економіками в світі зайняті вирішенням внутрішніх проблем.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%