Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як цифровізация змінює роботу казахстанських банків

Середа, 27 червня 2018 16:47

Цифрові продукти та рішення допомагають швидко і зручно отримати фінансові послуги, доступні та прості в застосуванні сервіси стають невіднятою частиною фінінститутів. Незабаром отримувати банківські послуги можна буде дистанційно і з використанням біометричних технологій. Про процес цифровізації фінансового сектора, поточної ситуації та проектах розповів директор Департаменту платіжних систем Національного Банку Казахстану Ерлан Ашикбеков, пише kapital.kz.

«Сьогодні в Казахстані стрімко розвивається дистанційне банківське обслуговування клієнтів - послуги інтернет-банкінгу, мобільних банківських додатків, за допомогою яких можна віддалено проводити платежі, оплачувати послуги і мати доступ до інших популярними продуктам банків. У цих системах зареєстровано понад 9 млн користувачів, з яких близько 30% регулярно проводять операції. Обсяги операцій через системи Інтернет і мобільного банкінгу вже зараз перевищують обсяги безготівкових платежів через POS-термінали. Щодня в країні через системи цифрового банкінгу проводиться понад 400 тис. Безготівкових транзакцій населення на суму близько 6 млрд. тенге. 70% фінансових транзакцій суб'єктів бізнесу також проводяться за допомогою електронних банківських сервісів », - розповів Ерлан Ашикбеков.

Він додав, що в даний час банки впроваджують нові рішення по онлайн відкриттю банківського рахунку і використання біометричних технологій (відбитки пальців, голос і розпізнавання особи). Вже запущено сервіс для онлайн відкриття юридичними особами банківського рахунку та укладення договору обов'язкового страхування на етапі їх державної реєстрації через портал електронного уряду, тобто знову створюване юридична особа в рамках однієї електронної процедури може пройти державну реєстрацію, відкрити банківський рахунок на свій розсуд в одному з банків другого рівня, що пропонує такий сервіс, і застрахувати своїх працівників. Таким чином, активно йде процес формування нової цифрової екосистеми фінансових послуг.

«Паралельно Національним Банком Казахстану спільно з банками з метою подальшої цифровізації фінансового сектора проводяться роботи по реалізації кількох проектів, що відповідають новим сучасним реаліям. Це перехід на електронну взаємодію фінансових організацій з державними органами для автоматизації процесу надання як фінансових, так і державних послуг, впровадження механізму віддаленої ідентифікації клієнтів, створення інфраструктури для швидких, миттєвих платежів і ряд інших інфраструктурних заходів, в тому числі, спрямовані на створення в перспективі відкритої екосистеми електронних фінансових послуг », - повідомив Ерлан Ашикбеков.

Зокрема, він розповів, що на поточний момент з боку всіх банків реалізований сервіс у напрямку повідомлень в державні органи про прийняті платежі в бюджет протягом 15 хвилин з моменту ініціювання оплати, що дозволить прискорити надання необхідних державних послуг. Реалізується ряд інтеграційних процесів з реалізації доступу банків до інформації про адміністративні штрафи, податкової заборгованості та заборгованості по соціальних платежах та іншої інформації в системах держорганів для реалізації автоматичного обліку і виконання платежів.

«Для організації системи моментальних платежів активно проводиться робота по впровадженню нового розрахунково-клірингового механізму для банків в частині забезпечення проведення платежів і переказів грошей між клієнтами різних банків в моментальному режимі за спрощеним ідентифікатором - номеру мобільного телефону з використанням різних дистанційних каналів банківського обслуговування. Це сприяє розширенню спектру послуг фінансовими організаціями цифрових послуг, в тому числі зростання використання мобільних додатків банків, що надають такі послуги, підвищення доступності та якості послуг всього фінансового сектора », - резюмував Ерлан Ашикбеков.

На закінчення він зазначив, що реалізація зазначених проектів послужить основою для побудови інтегрованої цифрового середовища, ефективної взаємодії фінансових інститутів, клієнтів і державних органів для якісного підвищення рівня сервісів у фінансовому секторі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%