Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Через цифровий банкінг казахстанці проводять 400 тисяч платежів на день

Вівторок, 03 липня 2018 12:56

Щодня населенням за допомогою цифрового банкінгу проводяться 400 тис. Транзакцій на суму 6 млрд тенге. Про це заявив голова Національного банку РК Даніяр Акішєв в ході свого виступу на засіданні уряду «Про деякі питання цифровізації фінансового сектора» в м Астані. Про це повідомляє центр ділової інформації Kapital.kz.

Даніяр Акішеє зазначив, що найбільш значущим трендом останніх років у фінансовій галузі стало надання онлайн-послуг за допомогою інтернету і мобільних додатків. Він підкреслює, що на сьогодні практично у всіх банках Казахстану впроваджена система дистанційного банкінгу. «Послуги мобільного банкінгу надають 60% банків, які обслуговують майже 90% всієї клієнтської бази банків. У цих системах зареєстровано близько 10 млн користувачів, з яких близько 30% регулярно проводять операції », - зауважив глава Нацбанку.

Також він звернув увагу, що щодня населенням за допомогою цифрового банкінгу проводяться 400 тис. Транзакцій на суму 6 млрд тенге. «Сімдесят відсотків фінансових операцій суб'єктів бізнесу проводяться також через дистанційні сервіси», - сказав Даніяр Акішєв.

Він також підкреслив, що для оптимізації обслуговування клієнтів реалізується перехід на електронну взаємодію з державними органами. Так, глава Нацбанку уточнив, що на поточний момент впроваджений ряд нових сервісів банків у взаємодії з держорганами, який включає передачу банками інформації до державних органів про прийняті платежі в бюджет протягом 15 хвилин з моменту ініціювання оплати для оперативного надання державних послуг, онлайн-відкриття юридичним особам банківського рахунку на етапі їх державної реєстрації через портал електронного уряду, в даний час 4 банки надають фінансові послуги через даний сервіс, а також продовжували роботи по інтеграції банків з системами державних органів для отримання оперативного доступу до інформації по адміністративним штрафам, податкової заборгованості.

За словами Даніяра Акішєву, в рамках вирішення даного завдання спільно з міністерством інформації і комунікацій створена відповідна робоча група, розроблена Дорожня карта і проводиться необхідна робота.

Також Даніяр Акішєв зазначив, що для розвитку цифрового фінансової інфраструктури Нацбанком РК спільно з банківським спільнотою реалізуються ряд нових ініціатив.

Зокрема, він зазначив, що впровадження такого заходу, як механізм віддаленої ідентифікації клієнта, направлено на забезпечення дистанційній ідентифікації клієнтів без особистого відвідування фінансових установ.

За його словами, проект введення онлайн-страхування надасть можливість населенню укладати договори обов'язкового страхування в електронній формі через інтернет-ресурси страхових компаній.

Також при Нацбанку РК створюється платформа системи по організації інфраструктури для моментальних платежів. «Вона буде забезпечувати проведення платежів між клієнтами банків в моментальному режимі за номером мобільного телефону. В даний час ведеться доробка функціоналу системи, її запуск в пілотному режимі планується в кінці третього кварталу поточного року », - повідомив Даніяр Акішєв.

Він додав, що в даний момент Нацбанк опрацьовує системні заходи для ефективної протидії кібератакам і шахрайським діям в цифровому середовищі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%