Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Президент Казахстану підписав закон про валютний контроль

Середа, 04 липня 2018 17:56

Глава держави Казахстан підписав два Закони: «Про валютне регулювання та валютний контроль» і «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань валютного регулювання і валютного контролю, ризик-орієнтованого нагляду за діяльністю фінансових організацій, захисту прав споживачів фінансових послуг та вдосконалення діяльності Національного Банку Республіки Казахстан ». Про це повідомляє прес-служба АКОРД, пише kapital.kz.

Документи дозволять посилити протидію виведення коштів з країни, буде розширено моніторинг валютних операцій і скорочена іноземна валюта в розрахунках на території Казахстану.

Голова Національного банку Данияр Акишев раніше підкреслював, що ліберальні принципи валютного регулювання збережені й тому прийняття поправок не позначиться на громадянах країни. 21 червня поточного року на пленарному засіданні Сенату Парламенту РК Даніяр Акішєв прокоментував основні поправки в рамках законопроекту.

«Перше - це визнання філій іноземних організацій як резидентів. За чинним законодавством філії іноземних організацій, виступаючи нерезидентами, має право здійснювати валютні операції всередині Казахстану. Пропонується перевести їх розрахунки з казахстанськими особами на тенге », - розповів Даніяр Акішєв і зазначив, що ці поправки дозволять забезпечити рівні умови ведення бізнесу для місцевих компаній і філій іноземних організацій.

Ще одна поправка - розширення охоплення валютних операцій з нерезидентами з одночасним спрощенням процедур збору інформації про валютні операції. Складні режими реєстрації та повідомлення будуть скасовані. Замість них вводиться єдина облікова реєстрація валютних договорів, повідомив Даніяр Акішєв.

Нацбанк має намір зобов'язати онлайн площадки розкривати реальну ставку за позиками

Також передбачається посилення протидії виведенню грошей з країни. Для цього складено перелік валютних операцій, що мають ознаки виведення грошей з країни. До таких ознак належать фінансові позики, які не передбачають надходження грошей на рахунки в Казахстані, а також безпроцентні позики, комерційні кредити на термін понад 720 днів.

Небанківським обмінним пунктам надається право на покупку і продаж золотих міні злитків Національного Банку.

Крім того, вводиться додатковий вид депозиту - ощадні вклади. Вони являють собою альтернативний інструмент заощаджень, інвестування в який передбачає отримання підвищеної ставки винагороди та підвищену державну гарантію до 15 млн тенге, при чинній гарантії до 10 млн тенге за іншим вкладами в національній валюті. Передбачається, що вкладник буде мати право дострокового вилучення за умови 30-денного повідомлення банку на вимогу вкладу. У разі його дострокового вилучення розмір винагороди буде перераховуватися за ставкою, встановленою за вкладами до вимоги.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%