Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нафтогаз відповів Путіну на заяву про невирішений спір у Стокгольмському арбітражі

Вівторок, 17 липня 2018 15:57

Нафтогаз України вважає вже врегульованими два спори з російським Газпромом, рішення за якими прийняв Стокгольмський арбітраж.

Про це заявив головний комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко на своїй Facebook-сторінці.

"Путін каже, що Росія готова зберегти транзит газу у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольському арбітражі. По-перше, два спори (щодо контракту на поставку газу та контракту на транзит газу) між Газпромом та Нафтогазом вже були врегульовані в Стокгольському арбітражі. Проблеми "лише" у тому, що Газпром не виконує рішення арбітражу - не постачає газ в Україну за цінами, які визначив арбітраж, і не сплачує нам $2,6 млрд компенсації, яку визначив арбітраж", - зазначив Вітренко.

Крім того, він запевнив, що Нафтогаз готовий врегулювати і новий спір щодо перегляду транзитного тарифу, з яким нещодавно звернувся до Стокгольмського арбітражу. Вітренко нагадав, що Нафтогаз наразі вимагає від Газпрому $12 млрд шляхом подання третього позову в арбітраж:

"Ми впевнені, що у нас сильна юридична позиція - контракт прямо передбачає наше право переглядати транзитий тариф", - пише Вітренко.

За його словами, врегулювання третього спору через арбітраж може відбутися не раніше кінця 2020 року, тоді як транзитний контракт між компаніями закінчується 31 грудня 2019 року.

"Чи готові Газпром і Німеччина зупинити будівництво Північного потоку-2 до закінчення нового арбітражу?" - задався питанням Вітренко.

Нагадаємо, що Стокгольмський арбітраж присудив виплату Газпромом Нафтогазу штрафу в розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом. Газпром направив до Апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу Газпром зобов'язаний виплатити Нафтогазу $2,56 млрд.

В кінці травня Нафтогаз почав роботу щодо арешту активів Газпрому на території Швейцарії, Великобританії та Нідерландів для примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

При цьому президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія готова продовжити контракт на транзит газу через Україну в разі врегулювання спору між Нафтогазом і Газпромом в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%