Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

KASE не обмежиться дрібними клієнтами через МФЦА - керівництво, Казахстан

Вівторок, 17 липня 2018 16:59

Глава Казахстанської фондової біржі Аліна Алдамберген відповіла, чи перейдуть клієнти KASE у МФЦА.

Голова правління АТ "Казахстанська фондова біржа" (KASE) Аліна Алдамберген вважає, що відкриття біржі Міжнародного фінансового центру в Астані (МФЦА) не повинно привести до зниження активності торгів на KASE, а відтік клієнтів з "старої" площадки ще не очевидний, пише sputniknews.

Керівник біржі сьогодні відповіла на запитання журналістів в Алмати та висловлюється максимально обережно.

"Насправді ми на даний момент не знаємо, який ефект матиме МФЦА. Зрозуміло, що фінансовий центр створений, законодавство прийнято, є біржа. Але це залежить від наших клієнтів. Багато з казахстанських компаній, які зацікавлені в залученні фінансування, працюють з нами. Якщо вони знайдуть більш привабливі умови в МФЦА, можливо, вони будуть розміщувати деякі інструменти через МФЦА ", - пояснила вона.

Під "умовами", як уточнила Алдамберген, маються на увазі легкість виконання вимог законодавства та вартість операцій. За її словами, в будь-якому разі не передбачається появи у KASE будь-яких обмежень.

"Казахстанська фондова біржа не планує обмежити себе дрібними або великими емітентами. Наша мета, і ви бачите роботу, яку ми проводимо: ми намагаємося зробити так, щоб фондовий ринок був доступний для різних контрагентів", - розповіла Алмамберген.

Також вона відповіла на питання про можливість закриття Казахстанської фондової біржі головним акціонером - Нацбанком.

"Ми ж живемо в ринковій економіці. У нас є акціонер - Національний банк, у нас багато інших акціонерів. Зараз у нас близько 56 акціонерів. Це в тому числі фінансові організації, нефінансові організації, фізичні, юридичні особи. Тому тут неможливо просто закрити. тут потрібне рішення всіх акціонерів. У чому необхідність прийняття такого рішення? Досить самостійний, заможний бізнес, у якого дуже великий потенціал для зростання ", - відповіла глава фондової біржі.

Аліна Алдамберген привела в приклад досвід ОАЕ, де є дві біржі, і одна з них працює за англійським правом. Обидві, за її даними, успішні.

Міжнародний фінансовий центр "Астана" (МФЦА), що працює за принципами англійського права з пільговим податковому режиму і незалежним фінансовому суду, відкрився 5 липня. Частина центру - це біржа, яка почала працювати відразу ж в день відкриття.

На початку липня керуючий директор МФЦА Кайрат Келімбетов розповів, що "забере" у Казахстанської фондової біржі великі й середні компанії країни. KASE ж, за його словами, буде обслуговувати розміщення малого бізнесу і займатися валютними торгами.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%