Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Fitch вважає придбання акцій Kcell стратегічною покупкою для Казахтелекома

Понеділок, 23 липня 2018 16:50

Придбання Kcell поліпшить фінансову ситуацію Казахтелекома, зміцнить можливості послуг, що доповнюють одна одну зі стаціонарного зв'язку і зробить його лідером мобільного зв'язку, заявив Fitch Ratings. Про це повідомляє kapital.kz  з посиланням на Інтерфакс-Казахстан.

«Fitch не розглядає пакет захисних заходів у зв'язку зі схваленням органів, що регулюють як обтяжливий для Казахтелекома. Ці заходи спрямовані на пом'якшення можливого негативного впливу злиття на тарифи зв'язку. Вони також обмежують Казахтелеком в підвищенні тарифів протягом трьох років після набуття Kcell », - йдеться в повідомленні рейтингового агентства.

Потенційний синергетичний ефект від угоди, на думку Fitch, компенсує ці обмеження. Kcell сильно залежить від Казахтелекома при використанні своєї магістральної мережі. Злиття може знизити істотний ризик підвищення тарифів на лізинг мережі Казахтелекома для Kcell.

У пакет засобів правового захисту також включені положення про заохочення інвестицій, такі як розширення покриття 4G в сільських районах і впровадження стандарту 5G до кінця 2021 року, що відповідає поточним стратегічним планам компанії, хоча і в більш стислі терміни, відзначає Fitch.

Потенційне придбання може вплинути на рейтинги Kcell (BB / "стабільний"). Згідно з методологією Fitch, рейтинг дочірньої компанії може бути зрівняний з батьківським, якщо між цими двома організаціями існують сильні виробничі, стратегічні та юридичні зв'язку. Це буде залежати від ступеня інтеграції між двома об'єктами після завершення угоди, зазначає Fitch.

Як повідомлялося, антимонопольний комітет Казахстану схвалив клопотання АТ «Казахтелеком» про придбання 75% акцій Kcell.

Антимонопольним комітетом встановлено ряд вимог і умов в інтересах споживачів країни і розвитку галузі в цілому, порушення яких спричинить перегляд рішення, в тому числі скасування угоди в судовому порядку.

На думку експертів, угода, в разі якщо вона відбудеться, дозволить Казахтелеком, найбільшого оператора фіксованого зв'язку в Казахстані, зайняти панівнЕ становище на місцевому ринку стільникового зв'язку. Продавцями акцій, за їхньою інформацією, виступлять Telia Company, що володіє 24% акцій Kcell, і Fintur Holdings (СП Telia Company і Turkcell) - 51%.

Ще одним великим акціонером Kcell є казахстанська інвесткомпанія «Фрідом Фінанс» - 9,08%.

Казахтелеком займає панівне становище на місцевому ринку телекомунікацій. Компанія також володіє часткою в спільному підприємстві Tele2 - Altel, яке є великим гравцем на казахстанському ринку мобільного зв'язку. Основним акціонером Казахтелекома є держфонд «Самрук-Казина» - 45,9% статутного капіталу (52,03% звичайних акцій).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%