Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«ВЕБ» Росії зможе фінансувати збиткові проекти за умови компенсації витрат

Середа, 25 липня 2018 10:40

Можливість відходити від принципу беззбитковості офіційно закріплена за Зовнішекономбанком: новий меморандум про фінполітики дає держкорпорації право за рішенням наглядової ради вкладатися в проекти, фінансовий ефект від реалізації яких не очевидний, пише interfax.

Нова редакція меморандуму "ВЕБа", затверджена урядом РФ, опублікована на сайті кабінету міністрів.

У попередній версії документа було закріплено участь держкорпорації в проектах за умови їх беззбитковості. Беззбитковість залишається важливим принципом, але в деяких випадках за рішенням наглядової ради "ВЕБ" зможе брати участь в проекті, який несе ризик короткострокового негативного результату, зазначає прес-служба банку. "У подібному випадку прийняття рішення повинно бути пов'язане з визначенням джерел компенсації, включаючи можливі заходи державної підтримки", - підкреслює держкорпорація.

"ВЕБ" зможе брати участь в проектах, що мають загальнодержавне значення для російської економіки, на підставі рішення наглядової ради та доручення президента РФ при наявності одного або декількох умов: при відсутності підтвердження повернення наданого фінансування з урахуванням прийнятних рівнів прибутковості та ризиків, при додаткових обмеженнях по інструментах управління ризиками проекту, до завершення проведення експертизи проекту.

Новий меморандум змінює критерії відбору проектів: мінімальна вартість знижена з 2 млрд рублів до 1 млрд рублів, мінімальний термін окупності - з 5 років до 1 року.

У документі також зафіксовані пріоритетні галузі для інвестування "ВЕБа", які відповідають напрямам травневого указу президента РФ.

Це не перший випадок, коли чиновники покладають на наглядову раду "ВЕБа2 відповідальність за рішення про фінансування "особливих" проектів. В кінці 2013 року було затверджено критерії поділу кредитного портфеля "ЗЕБа" на проекти банку розвитку і спеціальні проекти. Механізм розподілу передбачав можливість фінансування окремих проектів у виняткових випадках за рішенням наглядової ради. При цьому такі проекти пропонувалося розглядати на підставі письмових доручень керівників держави.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%