Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Росіян попередили про можливе закриття всіх візових центрів

Четвер, 26 липня 2018 15:50

Як пише INTERFAX.RU введення обов'язкової акредитації компаній, керівників візовими центрами (ВЦ) на території Росії, може привести до їх закриття і появи величезних черг в консульствах, повідомила в четвер "Інтерфаксу" прес-секретар Російського союзу туріндустрії (РСТ) Ірина Тюріна.

"Сьогодні в Росії працюють шість компаній, управителів візовими сервісними центрами під брендами VFS Global, GVCW - СВЦ Греції, VMS - Італія, BLS - Іспанія, Індія, TLS - Великобританія, Швейцарія, Бельгія, Pony Express. Відомості про кожну містяться в держреєстрі юридичних осіб і опубліковані у відкритих джерелах ", - сказала Тюріна.

За її словами, пропозиція про внесення змін до ФЗ-114 "Про порядок виїзду і в'їзду в РФ" надійшло минулого тижня від депутатів "Єдиної Росії". Поправки передбачають покладання на МЗС Росії функції по обов'язкової акредитації всіх компаній, що надають росіянам посередницькі послуги при оформленні віз.

Недосяжні критерії

Для отримання акредитації буде необхідна наявність в оператора філій (представництв) не менше ніж у 20 суб'єктах РФ, а максимальна частка іноземної участі в статутному капіталі не повинна перевищувати 20%. Також обов'язкова наявність у заявника технічних засобів для обробки конфіденційної інформації (в тому числі біометричних персональних даних), сертифікованих відповідно до законодавства РФ. Крім того, потрібно не менше ніж трирічний досвід роботи в сфері збору і обробки документів для отримання візи від імені дипломатичних місій і консульських представництв.

"Критерії видачі акредитації зараз такі, що жоден з чинних операторів ВЦ отримати її не зможе. Як мінімум, по одному пункту - частка іноземної участі в статутному капіталі - жодна з них не пройде пропоновану акредитацію МЗС. Всім іноземним дипмісіям в Росії доведеться або терміново міняти сервіс-провайдерів, або припиняти діяльність візових центрів ", - зазначила Тюріна.

За її словами, жодна російська фірма в принципі не зможе відповідати всім вимогам законопроекту. "Припустимо, як тимчасового рішення компанія-власник контракту з дипмісією могла б передати оперативне управління СВЦ, включаючи збір персональних даних заявників, деяку субпідряднику - російській юрособі. Припустимо, за короткий час ця юрособа могла б відкрити 20 філій в різних містах і отримати необхідні сертифікати відповідності закону 152-ФЗ, що вже з області фантастики. Але звідки у цієї юрособи раптом візьметься трирічний досвід роботи в сфері надання візових послуг? ", - сказала Тюріна.

У дипломатів встануть черзі

Вона підкреслила, що запропоновані депутатами поправки в разі їх прийняття поставлять в патову ситуацію не тільки сервіс-провайдерів візових центрів, а й іноземних дипломатів.

"Посольств і консульствам буде простіше закрити візові центри в Росії, ніж знайти підрядників, що відповідають новим вимогам закону. А візи оформлятимуть по-старому - у власному візовому відділі, часто єдиному на всю величезну країну. А значить, і туристи, і туроператори ризикують повернутися до практики початку "нульових", коли отримання віз щоразу ставало незабутнім квестом ", - уклала Тюріна.

У РСТ відзначають, що керівник російськими СВЦ за кордоном компанії ніяких додаткових акредитацій не отримують. "Так само, як і у випадку з іноземними СВЦ в Росії, їх робота регламентується умовами контрактів з посольствами РФ в кожній країні та загальними вимогами національних законодавств до господарюючих суб'єктів. Якщо закон буде прийнятий в односторонньому порядку, то ми, швидше за все, отримаємо" дзеркальна відповідь ": російські візові центри за кордоном будуть поставлені перед такими ж непереборними бар'єрами додаткових сертифікацій і погоджень", - сказала прес-секретар об'єднання.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%