Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЦБ Росії очікувано зберіг ключову ставку на рівні 7,25%

П'ятниця, 27 липня 2018 15:51

Як пише INTERFAX.RU рада директорів Банку Росії на засіданні в п'ятницю ухвалила рішення зберегти ключову ставку на рівні 7,25% річних, говориться в повідомленні регулятора.

Ринок очікував саме такого рішення від ЦБ після досить "жорсткого" сигналу про майбутню спрямованість грошово-кредитної політики (ДКП) на минулому засіданні в червні.

Банк Росії вказує на формування тенденції повернення інфляції до 4%, не дивлячись на її знаходження нижче таргета в даний час.

ЦБ зберіг прогноз по інфляції, який погіршив в червні на тлі оголошених податково-бюджетних рішень. Регулятор очікує річну інфляцію в 2018 році в 3,5-4%, тимчасове перевищення цим індексом 4% в 2019 році через збільшення ПДВ. "Річні темпи зростання споживчих цін повернуться до 4% на початку 2020 року", - додає регулятор.

Баланс ризиків, на думку Банку Росії, як і раніше зміщений в сторону проінфляційних ризиків. "Зберігається невизначеність щодо ступеня впливу податкових заходів на інфляційні очікування, а також невизначеність розвитку зовнішніх умов", - підкреслює ЦБ.

Перехід до нейтральної грошово-кредитної політики, на думку Банку Росії, найбільш вірогідний в 2019 році.

ЦБ за підсумками попереднього засідання ради директорів в середині червня, залишивши ставку незмінною, заявив про необхідність уповільнення переходу до нейтральної ДКП на тлі ефекту від податково-бюджетних заходів. До цього Банк Росії планував завершити перехід до нейтральної політики в 2018 році.

"З урахуванням впливу запланованих податково-бюджетних заходів на інфляцію та інфляційні очікування буде потрібно деяка ступінь жорсткості грошово-кредитних умов, щоб обмежити масштаб вторинних ефектів і стабілізувати річну інфляцію поблизу 4% на прогнозному горизонті", - йдеться в повідомленні ЦБ за підсумками засідання ради директорів 27 липня.

Регулятор відзначає, що грошово-кредитні умови близькі до нейтральних, вони вже практично не надають стримувального впливу на динаміку кредиту, попиту та інфляції. "Депозити залишаються привабливими для населення при поточному рівні процентних ставок. Консервативний підхід банків до відбору позичальників, а також зміна з 1 вересня 2018 року коефіцієнтів ризику за незабезпеченими споживчими кредитами формують умови для зростання кредиту, який не створює ризики для цінової і фінансової стабільності", - підкреслює Банк Росії.

ЦБ як і раніше прогнозує зростання ВПП РФ у 2018 році в інтервалі 1,5-2%.

Наступне засідання ради директорів Банку Росії, на якому буде розглядатися питання про рівень ключової ставки, заплановане на 14 вересня 2018 року. Воно буде опорним, тобто буде супроводжуватися прес-конференцією голови ЦБ і публікацією доповіді про ДКП.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%