Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«МТС» подала позов до Туркменії через втрату бізнесу за $ 750 млн, Росія

Понеділок, 30 липня 2018 10:35

ПАТ "МТС" звернулося з позовом до Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів (МЦВІС) при Світовому банку проти Туркменістану після того, як її 100% "дочка" "МТС Туркменістан" була змушена призупинити діяльність в цій країні, пише interfax.ru

Як говориться в повідомленні МТС, загальні збитки оператора ще не визначені остаточно, однак попередньо оцінюються як мінімум в $ 750 млн.

"МТС Туркменістан" припинив надання послуг стільникового зв'язку своїм абонентам 29 вересня 2017 року.

"МТС вважає, що держава Туркменістан порушило її права як іноземного інвестора, закріплені в Угоді між урядами Російської Федерації і Республікою Туркменістан про заохочення і взаємний захист інвестицій від 25 березня 2009 року, що в підсумку призвело до повної експропріації інвестицій МТС в Туркменістані", - повідомляє оператор.

Також компанія зазначає, що вживає всіх необхідних зусиль для вирішення спору шляхом переговорів і більш шести місяців назад офіційно повідомила уряд Туркменістану про намір захищати свої права в судовому порядку, якщо сторони не дійдуть згоди. Судовий розгляд МТС ініціює в зв'язку з тим, що розбіжності так і не були врегульовані.

МТС працювала в Туркменії з 2006 року і до 2010 року була фактично монополістом на ринку мобільного зв'язку в країні, обслуговувала майже 2,5 млн абонентів, у той час як національний оператор "Алтин Асир" - тільки 0,5 млн.

У 2010 році "дочка" МТС припинила роботу через закінчення терміну дії угоди акціонерів з Мінзв'язку республіки (передбачало виплату Туркменії 20% чистого прибутку). МТС змогла відновити роботу в країні в 2012 році через нову юрособу ( "МТС Туркменістан") і на нових умовах - право на 30% -ве участь в чистого прибутку цієї компанії отримала держкомпанія "Туркментелеком".

У вересні 2017 року »Туркментелеком" не продовжив договір про співпрацю з оператором - це призвело до відключення послуг міжнародного та міжміського зонової зв'язку та послуг доступу в інтернет. Терміни виданих дозволів на частоти у "дочки" МТС до того моменту теж минули.

За підсумками 2017 року МТС зафіксувала збиток від знецінення активів в Туркменістані в 3,2 млрд рублів.

У 2016 році МТС вийшла з бізнесу в Узбекистані. Компанія продала уряду 50,01% в операторі Universal Mobile Systems (UMS) за символічний $ 1. Оператор зіткнувся з антикорупційним розслідуванням в країні, яке веде Мін'юст США з 2014 року. Американська влада стверджує, що МТС і Vimpelcom Ltd. (який в 2016 році вже заплатив за підсумками розслідування $ 795 млн штрафу) використовували мережу підставних компаній і фальшиві консультаційні контракти для багатомільйонних хабарів структурам, пов'язаним з сім'єю президента Узбекистану, для виходу на телекомунікаційний ринок країни.

Зараз, крім РФ, МТС працює в Вірменії, Білорусії і на Україні.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%