Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанському вугіллю закрили доступ до російських портів

Вівторок, 31 липня 2018 11:49

Росія і Казахстан відмовилися від підписання міжурядової угоди про перевезення по Росії та перевалці в російських портах казахстанського вугілля. Про це пише kapital.kz з посиланнями на «Інтерфакс-Казахстан» та на Коммерсант.

«Рішення було прийнято 27 липня на закритій частині засідання Євразійського міжурядової ради. Російській стороні вдалося переконати казахстанську, що документ завдасть шкоди вугільної галузі РФ », - зазначає газета. Як повідомив виданню представник Міністерства транспорту Росії, за підсумками засідання вирішено оцінити доступ казахстанських експортерів до російських портів. У самому відомстві впевнені, що постачальники з Казахстану вже мають у своєму розпорядженні недискримінаційним доступом і в разі підписання угоди можуть бути ущемлені інтереси російських компаній.

Угода, яка мала полегшити транзит казахстанського вугілля через морські порти РФ, розробляли рік, нагадує «Коммерсант». Перша редакція, підготовлена ​​Астаною, викликала масу негативних відгуків з боку російських вугільників і стивидоров, оскільки давала казахстанським вантажовідправникам, які планують до вивезення до 14 млн тонн вугілля щорічно, пріоритет перед теперішнімі довгостроковими контрактами. У січні уряд доручив Мінтрансу доопрацювати проект, що було зроблено до квітня.

Друга редакція, як випливає з переліку розбіжностей між відомствами, з вмістом якої знайома газета, оформлена набагато суворіше першої. Вона передбачала поділ обсягів казахстанського вугілля між операторами російських морських терміналів пропорційно пропускної здатності. Також вантажовідправники повинні були працювати за принципом take-or-pay і відшкодувати збитки, якщо угода змушує стивідора розірвати наявний контракт з російською компанією на користь казахстанського вантажу. Було передбачено і фінансову участь Казахстану в заходах з розвитку інфраструктури.

Але і ця версія була розкритикована. Федеральна антимонопольна служба (ФАС) РФ поміж іншого зазначила високе завантаження Байкало-Амурської й Транссибірської магістралей в напрямку далекосхідних портів і дефіцит вагонів, низьку маржинальність перевезення вугілля для ВАТ «Російські залізниці» (1,83 руб. На 10 тонн на кілометр проти среднесітеву 4 руб.). РЖД говорили про те, що угоди повинен бути наданий рамковий характер, а вся комерційна складова, в тому числі обсяги, виведена в обопільні умови монополії з казахстанськими клієнтами.

Найгострішим виявився відгук Міністерства енергетики РФ, в якому наголошували, що умови перевезення і перевалки для казахстанських вантажовідправників вже тотожні російським. У протоколі наради у заступника голови відомства Анатолія Яновського від 18 травня (з ним ознайомилося видання) говориться, що через дефіцит провізних потужностей додаткове навантаження на транспортну інфраструктуру РФ в частині транзиту до 14 млн тонн на рік вугілля з Казахстану негативно позначиться на конкурентоспроможності російських експортерів вугілля і призведе до «зниження рівня зайнятості трудового населення в моногородах вугільних регіонів (Кузбас і Хакасія)».

ЦБ оцінив вплив чемпіонату світу на торгівлю і експорт

У Міністерстві інвестицій та розвитку Казахстану, а також в Асоціації гірничо-металургійних підприємств (АГМП) цієї країни відмовилися від коментарів «Коммерсанту». У травні глава АГМП Микола Радостовец говорив газеті, що казахстанські вантажі йдуть через порти РФ з початку року і проблем немає, але «в один прекрасний момент вони скажуть: а зараз ми не вантажимо взагалі». «У нас немає ніякої впевненості, і нас в будь-який момент можуть посунути», - зазначав він.

За словами одного з російських вугільників, проти пріоритету для Казахстану «єдиним фронтом виступали всі російські гравці», які «писали листи і оббивали пороги не по одному разу». Співрозмовник видання додав, що угода готувалася «виходячи з політики, а не економіки і інтересів російських вугільників». Інший учасник ринку відзначив, що загальна позиція вугільників була виражена на нараді у А. Яновського, де «СУЕК», «Распадская» (MOEX: RASP), «Мечел-Транс», Evraz, «Російське вугілля» і «Кузбасрозрізвугілля» (MOEX : KZRU) заявили про недоцільність узгодження проекту документа.

На нараді у віце-прем'єра Росії Максима Акімова 24 липня було вирішено, що угода поки не потрібно, оскільки «вугільники Казахстану і так користуються недискримінаційним доступом і вантажать скільки хочуть - 6 млн тонн на рік», додав ще один співрозмовник «Коммерсанта» (Н . Радостовец говорив газеті про плани вантажити 7-10 млн тонн на рік). Ніхто не заважає вугільникам Казахстану входити в портові активи в РФ (купили порт Висоцьк в квітні), зазначив він. За словами співрозмовника видання, ФАС категорично проти аналогічних угод всередині Росії, наприклад, з Кемерово, які дають або можуть дати перевагу в перевезеннях одним гравцям коштом інших.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%