Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Комісія за ведення іпотечних позик Казахстані стягуватися не буде

Середа, 01 серпня 2018 12:46

В рамках оптимізації переліку комісій і скорочення витрат позичальників при отриманні та обслуговуванні позик з ініціативи Національного Банку з 16 липня поточного року в Законі про банки введена заборона на встановлення і стягування банками комісій за ведення банківського рахунку, пов'язаного з видачею та обслуговуванням іпотечної позики, а також за зарахування позики на банківський рахунок за договорами іпотечної позики, що укладається з фізичними особами після введення в дію норми Закону (з 16.07.2018 року). Про це центру ділової інформації Kapital.kz  повідомили в прес-службі Національного банку Казахстану.

Аналогічна норма про скасування комісій за ведення банківського рахунку, пов'язаного з видачею та обслуговуванням позики, а також за зарахування позики на банківський рахунок стосовно всіх позик фізичних осіб, не пов'язаних з підприємницькою діяльністю, міститься в проекті Закону «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань посилення захисту права власності та арбітражу », розглянутому в даний час Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан.

Скільки банків потрібно Казахстану?

Звертаємо увагу громадян на те, що 30 травня 2016 року Національним Банком було затверджено Перелік комісій та інших платежів, пов'язаних з видачею та обслуговуванням банківської позики і мікрокредиту, виданих фізичній особі, що враховуються при розрахунку річної ефективної ставки винагороди (введений в дію з 1 липня 2016 року).

Перелік комісій дозволив значно скоротити кількість стягнутих банками комісій і уніфікувати їх за найменуваннями та смисловим призначенням, що зробило їх більш зрозумілими для позичальників.

Перелік комісій поширюється на договори банківської позики, укладені з 1 липня 2016 року, т. Е. Після введення його в дію.

При цьому за договорами банківської позики, укладеним з фізичними особами до 1 липня 2016 року, банки відповідно до статті 39 Закону про банки, мають право стягувати комісії, зазначені в договорі банківської позики та встановлені Правилами про загальні умови проведення операцій.

За останні роки в Казахстані досягнуто значних досягнень в сфері захисту прав споживачів фінансових послуг, вироблені принципи та концептуальні підходи в системі захисту прав споживачів фінансових послуг, що дозволило значно скоротити інформаційну та договірну диспропорції між постачальниками і споживачами фінансових послуг і полегшити діалог між фінансовими інститутами і їх клієнтами.

Проведений на регулярній Національним Банком аналіз ситуації на фінансовому ринку та причин звернень систематичного характеру дозволяє визначати питання, що потребують врегулювання на законодавчому рівні.

З ініціативи Національного Банку, починаючи з 2006 року були прийняті понад 20 законодавчих норм, спрямованих на посилення захисту прав та інтересів клієнтів банків.

У 2015 році був прийнятий великий блок безпрецедентних на території країн пострадянського простору законодавчих поправок, спрямованих на зниження боргового навантаження позичальників, виняток в майбутньому залежності зобов'язань позичальників від зовнішніх чинників, забезпечення прозорості банківських послуг.

Зокрема, Законом РК «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань неробочих кредитів та активів банків другого рівня, надання фінансових послуг та діяльності фінансових організацій і Національного Банку Республіки Казахстан» від 24.11.2015 року передбачено:

- заборона на видачу іпотечних позик в іноземній валюті фізичній особі, яка не має доходів у даній валюті;

- заборона на вимогу винагороди та неустойки, нараховані після 180 днів прострочення зобов'язання за договором іпотечного житлової позики;

- заборона на капіталізацію (підсумовування) винагороди та неустойки до основного боргу за іпотечним житловим займу;

- заборона на стягнення боргу з іншого майна боржника за договором іпотечної позики при реалізації застави, повністю забезпечує основне зобов'язання на момент укладення іпотечного договору і реалізується в судовому порядку;

- обмеження на нарахування підвищеної неустойки (штрафу та пені) за позикою при простроченні понад 90 днів (після закінчення 90 днів: не більше 0,03% в день від суми простроченого платежу). Норма має зворотну силу, тобто. Е. За наявності нарахованої пені після 01.07.2016 року вона буде перерахована відповідно до нових

вимогами, що фактично знизить щоденний платіж позичальника по неустойку більш ніж в 10 разів.

- право позичальника на першочергове погашення простроченого основного боргу і винагороди при недостатності грошей, і в тривалій його неплатоспроможності - право на погашення неустойки та штрафів в останню чергу;

- вимога до надання роздрібних кредитів по фіксованій ставці, без будь-яких додаткових комісій і платежів з боку позичальника;

- заборона на зміну умов договорів банківської позики в односторонньому порядку, за винятком передбачених законом випадків поліпшення для позичальника при повідомленні позичальника;

- обмеження на стягнення грошей з рахунку позичальника-фізичної особи не більше 50% від тієї що є і / або надійде.

У 2017 році був прийнятий великий блок поправок, пов'язаних з регулюванням колекторської діяльності. Нововведення дозволили створити прозоре правове поле з досудового порядку стягнення заборгованості та встановити порядок взаємодії колекторів з боржниками.

Крім того, з 1 жовтня 2017 року введено термін позовної давності за вимогами банків до позичальників щодо невиконання і (або) неналежного виконання договорів банківської позики, укладених з 1 жовтня 2017 роки (становить п'ять років)

16 липня 2018 року введено в дію Закон РК «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань валютного регулювання і валютного контролю, ризикоорієнтованого нагляду за діяльністю фінансових організацій, захисту прав споживачів фінансових послуг та вдосконалення діяльності Національного Банку Республіки Казахстан », яким передбачені наступні норми, спрямовані на захист прав позичальників:

- банкам заборонено вимога виплати комісій та інших платежів, пов'язаних з видачею та обслуговуванням позики, нарахованих у період перебування заборгованості в роботі у колекторського агентства;

- з метою збереження пріоритету погашення основного боргу при недостатності платежу для виконання зобов'язання по позиці платежі по комісіях і іншим платежам, пов'язаним з видачею та обслуговуванням позики віднесені до шостої черги (вводиться з 01.01.2019 р);

- з метою додаткової підтримки проблемних іпотечних позичальників банкам надано право здавати в оренду на підставі договору майнового найму (оренди) житла, що виступало раніше як застави за договором іпотечної позики та перейшло надалі у власність банку (вводиться в дію після внесення змін і доповнень до програми рефінансування).

Додатково Національний Банк спільно з Міністерством юстиції в рамках проекту Закону «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань посилення захисту права власності та арбітражу», з метою захисту прав і законних інтересів неповнолітніх дітей виступили з ініціативою встановити заборону банкам за договорами банківської позики звертати стягнення на аліментні платежі на утримання дітей, в разі відкриття на вимогу позичальника для даних цілей окремого банківського рахунку.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%