Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банкам в Казахстані заборонили стягувати комісію за іпотечні позики

Середа, 01 серпня 2018 17:46

Ініціатива фінрегулятора спрямована на скорочення витрат клієнтів банків при отриманні та обслуговуванні кредитів, пише sputniknews.kz.

Казахстанським банкам з 16 липня поточного року заборонили стягнення комісій за ведення банківського рахунку по іпотеці.

Казахстанські банки отримуватимуть кредити під 9%

Ініціатива Національного банку спрямована на скорочення комісій і витрат позичальників при отриманні та обслуговуванні кредитів.

За новою нормою закону банкам заборонено встановлювати і стягувати комісії за ведення рахунку, пов'язаного з видачею та використанням іпотечної позики, а також за зарахування позики на банківський рахунок за іпотечними договорами, що укладаються з фізособами.

Частка кредитів в нацвалюті зростає

У проекті закону з питань посилення захисту права власності та арбітражу, який зараз знаходиться на розгляді парламенту, є стаття про скасування комісій за ведення рахунку, пов'язаного з видачею та обслуговуванням позики, а також за зарахування позики на банківський рахунок по відношенню до всіх позик фізосіб, які не пов'язаних з підприємницькою діяльністю.

Банк Астани вводить нові обмеження для клієнтів

Тридцятого травня 2016 року Нацбанк затвердив перелік комісій та інших платежів, пов'язаних з видачею та обслуговуванням банківської позики і мікрокредиту, виданих фізичній особі, що враховуються при розрахунку річної ефективної ставки винагороди.

Цей перелік дозволив значно скоротити кількість стягнутих банками комісій і уніфікувати їх за найменуваннями і смисловим призначенням, що зробило їх більш зрозумілими для позичальників. Перелік комісій поширюється на договори банківського позики, ув'язнені з 1 липня 2016 роки (після введення його в дію). За договорами, укладеними до 1 липня 2016 року, банки мають право стягувати комісії, зазначені в договорі банківського позики і встановлені правилами про загальні умови проведення операцій.

Такий Народний Qazkom: що робити клієнтам після злиття банків

Крім цього, банкам забороняється вимога виплати комісій та інших платежів, пов'язаних з видачею та обслуговуванням позики, нарахованих у період перебування заборгованості в роботі у колекторського агентства.

За 12 років Нацбанком було ініційовано та прийнято понад 20 законодавчих норм, спрямованих на посилення захисту прав та інтересів клієнтів банків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%