Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Мінпраці роз’яснили новий механізм нарахування пенсії, Казахстан

Понеділок, 06 серпня 2018 12:59

У Комітеті праці, соціального захисту та міграції Міністерства праці та соціального захисту населення РК роз'яснили зміни в механізмі нарахування пенсії, повідомляє kapital.kz з поисланням на МІА «Казінформ».

"Були внесені зміни в закон про пенсійне забезпечення. З 1 липня 2018 року базова пенсія, яка до цього призначалася в розмірі 50% від прожиткового мінімуму, призначається в залежності від трудового стажу. Причому трудовий стаж зараховується до січня 1998 року та після січня 1998 року по пенсійних відрахувань ", - сказала в кулуарах ЄНУ імені Л.Н. Гумільова керівник відділу департаменту Комітету Жансена Секербекова.

Договір ЦПХ повинен померти?

При цьому вона зазначила, що, якщо роботодавець своєчасно не перераховував або перераховував за кілька місяців одним платежем, то законом передбачено нарахування за 1 місяць.

«Припустимо, було зроблено одне відрахування, це буде зараховуватися як один місяць стажу участі в пенсійній системі. Це прописано в законі, тому у людей, які працюють, є записи в трудовій книжці, вони будуть доводити це в судовому порядку », - пояснила спікер.

Також вона розповіла про механізм пенсійних відрахувань для позаштатних співробітників.

«Зараз ми чекаємо підписання проекту постанови Уряду, в якому чітко будуть визначені види ЦПХ (договір цивільно-правового характеру, прим. Ред.), За якими потрібно буде оплачувати внесок. Доходами від договорів ЦПХ вважаються доходи за виконані роботи або надані послуги, тому від продажу особистого майна, квартир і машин пенсійні відрахування не відраховують. Вони не те, щоб пропали, вони будуть прописані в проекті постанови Уряду РК. Згідно з регламентом у нас до кінця серпня є час », - додала вона.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%