Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

З початку року зростання ВВП Казахстану склав 4%

Вівторок, 14 серпня 2018 16:55

Економічне зростання Казахстану з початку року склав 4%. Про це на засіданні уряду повідомив міністр національної економіки Тимур Сулейменов. Він підкреслив, що траєкторія руху економічного розвитку зберігає зростання вище середньосвітових темпів. При цьому ризики у світовій економіці збільшилися. Це може внести корективи та у внутрішні економічні процеси Казахстану, повідомляє кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Зростання ВВП за підсумками січня-липня склав 4,0%. Головний імпульс зростанню економіки надали ослаблення інфляційного тиску, висока інвестиційна активність і збереження позитивної динаміки в основних галузях економіки. Інфляція зберігається на трирічному мінімальному рівні. З початку року вона склала 2,7%, при цьому річна інфляція - 5,9% (липень до липня) », - зазначив міністр.

«В цілому по зростанню ВВП ми поки не відхиляємося від заданого курсу - 4 +. Проте, з урахуванням прискорення зростання ВВП у другому півріччі 2017 року є ризик високої бази. Таким чином, прошу всі зацікавлені держоргани тримати на контролі ситуацію в галузях економіки », - звернувся до керівників відомств Тимур Сулейменов.

Тим часом, на 1 серпня 2018 року міжнародні резерви країни склали 87,7 млрд доларів, в тому числі активи Національного фонду - 56,8 млрд доларів, золотовалютні резерви - 30,9 млрд доларів. Промислове виробництво в республіці збільшилася на 5,1%.

«Випуск гірничодобувної промисловості зріс на 5,4%. Рушійною силою стали галузі з видобутку нафти (6,1%), газу (6,4%) і залізної руди (7,4%). Динаміка зростання обробної промисловості зафіксована на рівні 4,9%. У розрізі обробних галузей найвищий ріст показує машинобудування. Випуск в даній галузі склав 16,0%. Зростання забезпечений шляхом галузей з більш складними виробничими компонентами. Це автомобілебудування (58,5%), виробництво електричного обладнання (47,2%) і електронної, оптичної продукції (45,7%) », - розповів Тимур Сулейменов.

Крім того, триває стійке зростання в хімічній промисловості (10,9%), нафтопереробці (4,4%), металургії (3,6%) і виробництві паперової продукції (10,1%).

«Випуск продукції сільського господарства збільшився на 3,5%. Зростання в будівельному секторі залишається волатильним. У порівнянні з минулим місяцем темпи зростання будівельних робіт сповільнилися до 1,3% », - розповів міністр.

За словами глави відомства, на уповільнення вплинула висока база минулого року. Вона сформувалася шляхом введення в експлуатацію об'єктів ЕКСПО-2017, завершення модернізації на Павлодарському нафтохімічному заводі та будівництва магістральних трубопроводів і промислових об'єктів в Атирауської області.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%