Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

АЛРОСА випробувала розрахунки з закордонними клієнтами в рублях, Росія

Четвер, 16 серпня 2018 10:50

АЛРОСА випробувала розрахунки з закордонними клієнтами в рублях, йдеться в повідомленні компанії. У порядку експерименту відповідні угоди були проведені з клієнтами з Китаю та Індії. При необхідності компанія готова застосовувати схему розрахунків в рублях і надалі, пише interfax.

"Ситуація, що на міжнародному алмазному ринку практика передбачає розрахунки між продавцями та покупцями алмазної сировини в доларах США. Ми апробували альтернативну схему розрахунків, щоб зрозуміти, наскільки вона реалізовується, і які нюанси необхідно враховувати. Досвід виявився позитивним, і ми будемо застосовувати його за потреби ", - повідомив директор Єдиної збутової організації АЛРОСА Євген Агуреев, слова якого наведені в повідомленні.

Банківським супроводом угоди в Китаї займався ВТБ. Китайська компанія оплачувала алмази спецрозмірів (масою понад 10,8 карата), які АЛРОСА реалізувала на аукціоні в червні в Гонконзі. За домовленістю з переможцем одного з лотів контракт передбачав розрахунок за товар не в доларах, а в рублях. Оплата була проведена через філія ВТБ в Шанхаї, де клієнт відкрив спецрахунок.

Крім того, довгостроковий покупець АЛРОСА з Індії оплатив одну з планових постачаннь алмазів за договором в російських рублях. У цьому випадку покупець перевів кошти в рублях зі свого рахунку в ще одному російському банку.

За словами Агуреева, організація оплати через закордонні філії російських банків дозволяє помітно прискорити та спростити процес проведення розрахунків, оскільки відпадає необхідність використання кореспондентських рахунків в інших банках.

Угода продемонструвала ефективність розрахунків в рублях для іноземних клієнтів ВТБ, в першу чергу шляхом скорочення термінів постачання через прискорення переведення грошових коштів, заявив перший заступник президента - голови правління ВТБ Юрій Соловйов, слова якого поширив ВТБ.

Наглядова рада АЛРОСА в жовтні 2016 року схвалив можливість укладення контрактів в рублях (з 2018 року, коли почався новий контрактний період), але до сих пір рублі не застосовувалися. У березні поточного року заступник гендиректора АЛРОСА Олексій Пилипівський говорив в інтерв'ю "Інтерфаксу", що передумов для масштабного використання рубля в розрахунках немає. "Це створить додаткові складності для наших закордонних клієнтів - їм доведеться конвертувати в рублі ту валюту, в якій вони завжди працювали. Так чи інакше, в рублі буде відбуватися тільки перерахунок, а ціни номінуються в доларах", - пояснював він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%