Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Набрали чинності поправки по онлайн-кредитування в Казахстані

Четвер, 16 серпня 2018 14:55

У Національному банку пояснили поправки в законодавство з регулювання онлайн-кредитування. Нові норми набрали чинності з 16 липня поточного року, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

У Цивільному кодексі РК встановлені особливості договору позики, що укладається з фізичною особою, предметом якого є гроші або речі, визначені родовими ознаками, якщо виконання зобов'язання позичальника здійснюється шляхом передачі в рахунок боргу грошей, а виплата та розмір винагороди, неустойки (штрафу, пені), комісій та інших платежів, передбачених договором позики, здійснюються в грошовій формі.

Договір повинен відповідати наступним вимогам:

- позичальником є ​​фізична особа, яка не є індивідуальним підприємцем;

- позика видається тільки в національній валюті Республіки Казахстан;

- договір позики в обов'язковому порядку повинен містити річну ефективну ставку винагороди, розраховану відповідно до нормативно-правового актом Національного Банку Республіки Казахстан;

- річна ефективна ставка винагороди за договором позики не може перевищувати 100% від суми виданої позики, в тому числі в разі зміни терміну повернення позики;

- розмір неустойки (штрафу, пені) за порушення зобов'язання по поверненню суми позики і (або) сплату винагороди за договором позики не може перевищувати 0,5% від суми невиконаного зобов'язання за кожен день прострочення, але не більше 10% від суми виданої позики в рік;

- всі платежі позичальника за договором позики, включаючи суму винагороди, неустойки (штрафу, пені), комісій та інших платежів, передбачених договором позики, за винятком предмета позики, в сукупності не можуть перевищувати суму виданої позики за весь період дії договору позики;

- індексація зобов'язання і платежів за договором позики з прив'язкою до будь-якого валютного еквівалента не допускається;

- умови договору позики про розміри винагороди, неустойки (штрафу, пені), комісій та інших платежів не можуть бути змінені в бік їх збільшення.

Визначено, що договори позики, що укладаються з позичальниками - фізичними особами, які не відповідають встановленим вимогам є нікчемними.

При цьому норми даної статті, що стосуються розрахунку і розміру річної ефективної ставки винагороди будуть введені в дію після прийняття і введення в дію відповідної постанови Правління НБРК, прийняття якого очікується найближчим часом.

Таким чином, в разі невідповідності умов договору позики, укладеного після 16 липня 2018 року, будь-якого із зазначених вимог, сторони договору мають право через суд визнати такий договір недійсним.

При цьому слід мати на увазі, що визнання договору недійсним не звільняє боржника від обов'язку повернути кредитору отримані за угодою гроші.

Додатково інформуємо про те, що Національний Банк Казахстану не регулює діяльність компаній, що надають позики в рамках даної статті Цивільного кодексу, в тому числі через інтернет (онлайн кредитування).

На сайті Національного Банку Казахстану незабаром буде розміщений калькулятор, який дозволить самостійно розраховувати річну ефективну ставку винагороди за договором позики.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%