Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банкіри спрогнозували, як вплине зниження облікової ставки на депозитний і кредитний ринок

Понеділок, 29 травня 2017 09:55

Зниження облікової ставки до 12,5 відсотків річних сприятиме поступовому зниженню депозитних і кредитних ставок, вважають банкіри,пише Finance.UA.

“При стабільному курсі гривні та фінансовій підтримці країни міжнародними фінансовими організаціями на ринку складаються умови для зниження депозитних і кредитних ставок слідом за зменшенням ставки рефінансування. У найближчі місяці ставки можуть знизитися на 1-1,5 п.п. і скласти по депозитах 11-12% річних, по кредитах юридичним особам 15-18% річних. Основними драйверами зниження ставок стане процентна політика держбанків”, – сказав голова правління РВС Банку Владислав Кравець.

Директор казначейства банку “Кредит Дніпро” Олег Курінний вважає, що в зв’язку зі зниженням облікової ставки на 0,5% істотних змін на депозитному ринку не відбудеться.

“Динаміка базової ставки має лише опосередковане значення для кредитної політики банків, в той час як безпосередньо впливає на прибутковість по банківських депозитах. Тому піввідсоткове зниження може пропорційно позначитися і на депозитній політиці українських фінустанов. Але враховуючи, що ставки по вкладах населення і без того щомісяця знижуються в середньому на 0,5%, ніяких кардинальних змін на депозитному ринку ми не очікуємо. Рівень ліквідності, який вже накопичили банки, дозволяє йти від дорогого залучення ресурсу. А це, в свою чергу, впливає на зниження ставок по кредитах, що, безумовно, позитивно для економіки України”, – сказав експерт.

Голова правління Ідея Банку Михайло Власенко зазначив, що зменшення депозитних ставок буде опосередковано сприяти пожвавленню кредитування.

“Зниженням облікової ставки НБУ стимулює банки знижувати процентні ставки залучення депозитів з ринку. В умовах переліквідності комерційні банки зайву гривневу ліквідність розміщують в депозитні сертифікати НБУ, вартість яких відповідає обліковій ставці. Таким чином, не маючи інших інструментів розміщення, крім кредитування, банки змушені будуть знижувати процентні ставки по депозитах. Щодо кредитування – формуючи дешевший за вартістю ресурс, під дією зниження облікової ставки, банки, в першу чергу, зможуть надавати кредити за більш доступною ціною. І друге – будуть змушені активізувати кредитування як основне джерело доходів”, – сказав банкір.

Голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко вважає, що швидкого зниження депозитних ставок не відбудеться.

“Зниження облікової ставки, безумовно, спричинить зниження ставок по депозитах, проте це не відбудеться швидко, та й зниження буде незначним. По-перше, тому що саме зниження облікової ставки було не таким значним, а по-друге, практично всі банки, включаючи державні, не так давно знизили ставки по депозитах, і зараз зусилля банків спрямовані на стабілізацію депозитних портфелів, бо перший квартал показав відтоки депозитів у багатьох гравців на ринку”, – сказав вона.

Разом з тим банкіри прогнозують зниження облікової ставки до 9-11% до кінця 2017 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%