Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аграрії «подарували» фірмам Фірташа 2 мільярда гривень

Понеділок, 01 травня 2017 20:37

Українські фермери перерахували фірмам олігарха Дмитра Фірташа більше двох мільярдів гривень авансу на азотні добрива, але натомість не отримали нічого. Все тому, що підприємствам групи Ostchem Holding AG через борги відключили газопостачання, відповідно стали заводи, повідомляє «24 канал».

Добрива азотної групи складають 90% від всіх мінералів, які вносять аграрії в ґрунт. Від того, чи внесли їх і наскільки вчасно це зробили, залежить врожайність, про яку так люблять звітувати посадовці. Однак, цьогорічний врожай у небезпеці. Фермери сплатили за поставку добрив. І нічого не отримали.

Дефіцит азотних добрив виник через зупинку заводів групи Ostchem Holding AG, які належать Дмитру Фірташу. Проти нього відкрили кримінальні справи в Україні, Європі та США. Фірташу загрожує до 50 років ув'язнення і конфіскація всіх активів.

Дмитро Фірташ опинився між двох вогнів. З одного боку тиснуть правоохоронці із США. Його звинувачують у тому, що він дав хабар 18,5 мільйонів доларів за розробку титанових родовищ в Індії поза конкурсом. З іншого – він залишається боржником і для російського «Газпрому», бо не розрахувався за 5 мільярдів кубометрів газу. Росіянам, звісно, ці кошти потрібні, але й заморозка українського виробництва теж на вагу золота. Після зупинки азотних заводів, фермери масово почали скуповувати російські добрива. А це вже нова – хімічна – голка, на яку може підсісти українська аграрна галузь.

Тим часом у департаменті агрополітики Київської області запевняють, що про проблеми з добривами не чули і традиційно хваляться врожаями.

«Більшість областей України забезпечені добривами на 98-100% від заявлених потреб. Всі області завершили раннє весняне підживлення озимих культур азотними добривами», – прокоментував директор Департаменту землеробства та технічної політики Володимир Топчій.

Проте посадовці не згадують кілька важливих моментів: що дефіцитні добрива везли з Росії, на скільки вони дорожчі і хто компенсує фермерам непередбачувані втрати. Тож зі своїми проблемами аграрії, фактично, залишились сам на сам.

«Багато хто з аграріїв починають якось адаптуватись до цієї ситуації. І дуже швидко починають змінювати технологічні карти по внесенню мінеральних добрив. Для цього потрібна дуже хороша кваліфікація агрономів. У когось вона є, а в когось її, на жаль, немає. Це великий шок для ринку», – зауважив голова Спілки агрохіміків України Сергій Рубан.

Йти в суд для них теж не найкращий вихід, адже більшість купували мінерали через трейдерів. Відтак процедура компенсації може затягнутись на кілька років.

Минулого року Україна увійшла в десятку найрозвинутіших аграрних країн Європи. Частка сільського господарства у ВВП складає більше 10%. І якщо держава не вирішить, що ж робити із замороженими азотними заводами, ці показники можуть різко впасти.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%