Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Поради підприємцям-початківцям: як закрити бізнес

Понеділок, 08 травня 2017 21:24

Після зміни Податкового кодексу і введення нововведення, за яким навіть непрацюючі бізнесмени повинні платити податки, українці почали активно закривати свої підприємства. І виявилося, що закрити СПД набагато складніше, ніж відкрити. Розібратися в складнощах цього процесу нам допоможе юрист Тетяна Ясінська, пише «Сегодня».

Перший крок – подача заяви держреєстратору. Фізособа-підприємець подає його за формою 12, потрібно пред'явити і посвідчення особи. «Держреєстратор за 24 години вносить відомості до Єдиного держреєстру юросіб, направляє дані в податкову, ПФ», – уточнює Ясінська.

Другий крок – зняття з обліку в податковій. Подається заява, після якого ДФС анулює статус платника єдиного податку в Реєстрі платників. Як правило, орган закриває СПД, коли отримує від держреєстратора повідомлення про проведення держреєстрації такого припинення. «А під час подачі заяви держреєстратору ФОП повинен сплатити єдиний податок та ЄСВ, якщо знаходиться на спрощеній системі. ЄСВ сплачується, якщо бізнесмен працював на загальній системі. При цьому потрібно сплачувати місяць в місяць. Наприклад, якщо заяву подано 2 лютого, потрібно сплатити все за лютий», – говорить Ясінська. За її словами, хоча датою зняття з обліку в ДФС вважається день отримання відомостей про державну реєстрацію припинення діяльності, бізнесмена не зніматимуть з обліку, якщо є борги по податках.

Потрібно подати в ДФС звіти. »Подається річна податкова декларація. Тобто ФОП 1-2-ї груп подають звіти протягом 60 календарних днів після закінчення звітного періоду, а платники 3-ї групи – за 40 днів. Декларація надається в паперовому вигляді, від руки підписується «Ліквідаційна» , – говорить юрист.

Після ДФС перевіряє бізнесмена: на своєчасність декларування доходів, сплату податків, заповнення звітності.

Третій крок – зняти СПД з обліку в ПФ. Коли від держреєстратора приходить повідомлення, за 10 днів ПФ перевіряє платника єдиного внеску. »Перевіряється, чи є наймані працівники, і чи правильно сплачено єдиний внесок», – говорить Ясінська. Якщо у ФОП немає найманих працівників, подається в ПФ звіт про нараховані суми єдиного внеску за період роботи у звітному році, копію акта перевірки податкової, здійснюють останні розрахунки. Юристи кажуть, що ці органи можуть перевіряти бізнесмена, коли, наприклад, він надав нульову звітність. Датою зняття з обліку є день запису до Реєстру страхувальників.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%